Nieuwe EFRO oproepen ‘Aankoop en installatie van innovatieve state-of-the-art apparatuur’

Publicatiedatum
Het EFRO programma 2014-2020 wordt binnenkort afgesloten. Om de programmamiddelen maximaal te benutten worden nog twee laatste oproepen gelanceerd die zich zeer specifiek richten op de aankoop en installatie van innovatieve state-of-the-art apparatuur.

Met deze twee projectoproepen zijn we zeer specifiek op zoek naar investeringsprojecten die een bijdrage leveren aan het verspreiden van kennis om zo de economische valorisatie van innovatieve toepassingen te verhogen. De focus ligt daarbij op de aankoop en installatie van innovatieve state-of-the-art apparatuur. De exploitatie van deze infrastructuur moet toelaten om innovatieve toepassingen te laten doorstromen naar Vlaamse ondernemingen. Flankerende investeringen, zoals bijvoorbeeld de inrichting of aanpassing van lokalen waarin deze apparatuur wordt ondergebracht, zijn ook mogelijk. 
Werkings- of personeelskosten zijn niet toegelaten. 

Deze oproepen bundelen de restmiddelen die niet werden opgenomen door projecten die in het EFRO-programma 2014-2020 uitgevoerd werden. 
Het is daarom belangrijk dat de projecten nog gerealiseerd én volledig betaald worden voor het einde van 2023, wanneer het programma 2014-2020 formeel afgesloten wordt. 
Een tijdige uitvoering van de projecten vormt dan ook een zeer belangrijk aandachtspunt bij de selectie van de voorstellen. Wanneer een project niet tijdig uitgevoerd kan worden, vallen de kosten volledig ten laste van de promotor. 

Omwille van de krappe timing en het feit dat wellicht slechts een beperkt aantal projecten in aanmerking zal komen voor deze projectoproep, wordt er géén tussenstap via een vooraanmelding georganiseerd. 
Daarom raden we sterk aan het project nauw af te stemmen met de EFRO-Contactpunten en / of de Beheersautoriteit

Uiterste datum van indiening van de projectvoorstellen in het EFRO E-loket is maandag 21 augustus 2023
In de loop van september 2023 zal de projectselectie bekend worden gemaakt. 

Aangezien deze oproepen van toepassing zijn op de programma’s EFRO Vlaanderen 2014-2020 en REACT EU vragen we om het projectvoorstel identiek in beide projectoproepen in te dienen

De Beheersautoriteit zal vervolgens instaan voor de toewijzing van middelen binnen het meest geschikte programma. 

Meer info over de gelanceerde oproepen.
 

Delen: