Neem jij een bedrijf over? Vergeet de digitale sleutels niet

Publicatiedatum

Wanneer jij een bedrijf overneemt, dan mag jij niet vergeten om de digitale sleutels ook over te nemen. Zij geven jou toegang tot de digitale post van het bedrijf en tot de digitale loketten van verschillende overheden. Maar hoe krijg jij die digitale sleutels in jouw bezit?

Sleutels

Digitale sleutels

Digitale sleutels zijn nodig om de identiteit van een persoon op het internet te bevestigen. Er zijn verschillende sleutels mogelijk, zoals een Belgische identiteitskaart met pincode, itsme-app, een beveiligingscode, etc. Er zijn ook aanmeldingsmogelijkheden voor niet-Belgen. Het overzicht vind je op vlaanderen.be

Het belang van de digitale sleutels van een bedrijf 

Wanneer jij een bedrijf overneemt, dan wordt dat in de Kruispuntbank voor Ondernemers (KBO) quasi automatisch bekend gemaakt. Om de digitale sleutels van het bedrijf in handen te krijgen, zal jij echter zelf initiatief moeten nemen. Op die manier kan jij je kenbaar maken op de digitale platformen van de overheid als de nieuwe wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf. De digitale sleutels heb je ook nodig om toegang te krijgen tot de digitale post van het bedrijf (de e-Box Enterprise) en digitale loketten van verschillende overheden, zoals het platform e-loketondernemers.be van de Vlaamse overheid.

Hoe krijg je de digitale sleutels in jouw bezit?

Stel jezelf aan als hoofdtoegangsbeheerder 

Beschik jij als overnemer over een digitale sleutel om jezelf als persoon te identificeren? Dan kan jij overgaan naar de aanmelding voor de digitale sleutels van het bedrijf. In de eerste plaats moet jij, de nieuwe wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming, je als hoofdtoegangsbeheerder aanstellen:

 1. Surf naar CSAM.
 2. Klik op 'Een hoofdtoegangsbeheerder aanstellen'.
 3. Meld je aan.
  1. Ben je een Belg? Kies dan de standaardprocedure. 
  2. Ben je een niet-Belg? Volg dan de uitzonderlijke procedure. 
 4. Vul het ondernemingsnummer in en klik op de knop ‘Een hoofdtoegangsbeheerder aanstellen’. 
 5. Vul jouw e-mailadres en telefoonnummer in en klik op de knop ‘volgende’.
 6. Vink het selectievakje ‘Ja, ik bevestig’ aan en klik op de knop ‘bevestigen’.

Nu heb jij jezelf als hoofdtoegangsbeheerder benoemd. Jij krijgt zicht op eventuele andere hoofdtoegangsbeheerders. Vanaf nu kan jij ook de toegang van de vroegere bedrijfsleider/de overlater uitschakelen. 

Voeg jezelf toe als lokale beheerder

Het is raadzaam om jezelf ook als lokale beheerder toe te voegen. Zo krijg jij zicht op de werknemers in het bedrijf die zich al aangemeld hebben en beschikken over specifieke rechten of toegangen. Om lokale beheerder te worden, moet je deze stappen volgen.

 1. Surf naar CSAM
 2. Klik op ‘Toegangen beheren’ en kies voor ‘Sociale zekerheid’.
 3. Log in.
 4. Klik op de benaming van de onderneming.
 5. Klik op het domein/de hoedanigheid waarvoor jij een co-lokale beheerder wil aanstellen.
 6. Selecteer ‘Co-lokale beheerder toevoegen’ onderaan het scherm.
 7. Voer het IdentificatieNummer Sociale Zekerheid (INSZ) in van de persoon die jij wil aanstellen als co-lokale beheerder.
 8. Klik op ‘Volgende’.
 9. Klik op ‘Opslaan’.
 10. Klik op ‘Bevestigen’.
 

Meer weten? 

Je vindt nog meer info over digitale toegang in de handleiding van CSAM.

Voor specifieke vragen over de overgenomen onderneming kan je terecht bij het Contact Center Eranova. Bel +32 2 511 51 51 (voor ondernemingen) of mail naar contactcenter@eranova.fgov.be.

 

Delen: