NAVO-initiatief DIANA zoekt disruptieve innovatoren

Publicatiedatum

Vlaanderen draagt bij aan twee NAVO-initiatieven, het NAVO-Innovatiefonds en DIANA. 

Ben jij een innovator met een disruptief idee één van de drie NAVO challenges? Neem deel voor 25 augustus en maak kans op een subsidie en bootcamp. 

Wat is DIANA, de Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic?

Tijdens de top in Brussel in 2021 zijn de NAVO-bondgenoten overeengekomen om DIANA, de Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, op te richten. DIANA zal in NAVO-landen innovatoren op het gebied van diepgaande technologie voor tweeërlei gebruik voorzien van financiering en een versnelde aanpak om hun technologische oplossingen aan te passen aan de behoeften voor veiligheid en defensie.

Wat is het NAVO-Innovatiefonds?

Op 30 juni 2022 lanceerden 22 bondgenoten, waaronder België, het NAVO innovatiefonds, ‘s werelds eerste multi-soeverein durfkapitaalfonds. Het fonds zal 1 miljard euro investeren in start-ups in een vroeg stadium en andere durfkapitaalfondsen die zich bezighouden met opkomende technologieën voor tweeërlei gebruik die prioriteit hebben voor de NAVO. Deze omvatten kunstmatige intelligentie, verwerking van big data, op kwantumtechnologie gebaseerde technologieën, autonomie, biotechnologie en menselijke verbetering, nieuwe materialen, energie, voortstuwing en ruimtevaart. Het innovatiefonds is complementair aan DIANA.

 

Doe mee aan DIANA's pilot challenges - deadline 25 augustus!

Ben jij een innovator met een disruptief idee voor een dual-use oplossing voor de NAVO challenges op het gebied van...

  1. energy resilience?
  2. veilige informatiedeling?
  3. of surveillance?

Schrijf je dan NU in voor deelname aan DIANA's pilot challenges voor deeptech startups en andere innovators en doe dit voor 25 augustus 2023! Je maakt kans op een subsidie van 100.000 euro en deelname aan een bootcamp accelerator programma. In dit bootcamp kan je nog eens een tweede subsidie van 300.000 euro winnen + deelname aan het scale-up accelerator programma.

Schrijf je hier in.

Vragen of graag nog extra informatie? Neem contact op met ons NCP Flanders team.

 

Vlaamse Regering steunt NAVO-initiatieven

De Vlaamse Regering heeft beslist om vanuit Vlaanderen bij te dragen aan deze twee NAVO-initiatieven. Vanuit de Vlaamse innovatiemiddelen wordt zo'n anderhalf miljoen per jaar in het NAVO-Innovatiefonds en DIANA geïnvesteerd. Dat bedrag kan in de komende 15 jaar oplopen tot meer dan 16 miljoen euro in totaal. Een deel van die investering moet terugstromen in de vorm van investeringsrendementen en terugverdieneffecten.

De Vlaamse deelname aan beide initiatieven levert naast de economische opportuniteiten en de O&O-kansen ook blootstelling van onze Vlaamse sterktes en spelers in een internationale context. De zichtbaarheid van de Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen verhoogt binnen het internationale NAVO-netwerk.

Kennisinstellingen imec, Flanders Make en VIB ondertekenden een Memory of Understanding (MoU) met NAVO om als testcentra aan het DIANA-initiatief deel te nemen. De concrete invulling van dit engagement wordt nog volop besproken.

Vlaamse investeringen in defensie-innovatie zijn een gamechanger. Samen met het Waalse Gewest en het federale niveau doen we een financiële inspanning waarmee voor het eerst ook vanuit de regionale begrotingen bijdragen aan onze NAVO-doelstelling van 2%.

Jo Brouns
Vlaams minister van Economie en Innovatie

Samenwerking tussen de Gewesten

De Belgische deelname in beide initiatieven verloopt via een samenwerking tussen het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en de Federale Staat. De totale Belgische bijdrage tot 2030 zal 41,5 miljoen euro zijn voor NIF en 16 miljoen euro voor DIANA, waarvan de gewesten samen 70% van voor hun rekening nemen. Brouns is gemandateerd om een protocolakkoord te ondertekenen over hoe de samenwerking tussen de gewesten en de federale staat er moet gaan uitzien.

Delen: