Minder klimaatimpact in gebieden bestemd voor economie

Publicatiedatum

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) bouwt mee aan een duurzaam Vlaanderen. Zo opende het de voorbije weken drie oproepen voor projecten die terreinen met een duidelijke focus op economie weerbaarder maken voor klimaatveranderingen. Heeft jouw stad of gemeente dergelijke plannen? Kan wat bijkomende financiële ondersteuning die plannen versnellen? Lees dan zeker even verder.

Bedrijventerrein in aanbouw - foto VLAIO

Oproep voor Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen

Investeringen gericht op een positieve waterbalans in terreinen met een economische of wetenschappelijke focus in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen vinden steun in deze oproep van EFRO. Er is 3,3 miljoen euro beschikbaar. Organisaties met een idee moeten dat ten laatste op 29 maart 2024 aanmelden. Een definitief uitgewerkt projectvoorstel verwacht de beheerautoriteit van EFRO bij VLAIO op 28 juni 2024. 

Oproep binnen GTI Limburg

Binnen de provincie Limburg staat een EFRO-oproep open voor projecten die inzetten op het klimaatadaptief maken van de economische ruimte. Dat kan gaan over bedrijventerreinen, economische campussen en sites met een publieke economische dienstverlening, waaronder terreinen van onderwijsinstellingen. Er is een budget vrijgemaakt van 4 miljoen euro Europese steun. De vooraanmelding van jouw idee moet ten laatste op 19 april 2024 ingediend zijn. De deadline voor indiening van het volledige projectvoorstel is 19 juli 2024.

Oproep binnen GTI West-Vlaanderen

Ook deze oproep past binnen het thema ‘Duurzaam Vlaanderen’ van het EFRO-programma. Ze richt zich op de verduurzaming van bestaande regionale bedrijventerreinen. Projectideeën die passen binnen de strategische visie van de GTI West-Vlaanderen moeten ten laatste op 29 maart 2024 aangemeld worden. Daarna heb je tot en met 28 juni 2024 om een volwaardig projectvoorstel uit te schrijven en in te dienen. Het budget van deze oproep is 1,5 miljoen euro.

Herbekijk de infosessie

Op donderdag 29 februari organiseerde de beheerautoriteit van EFRO binnen VLAIO een digitale infosessie voor geïnteresseerden in één of meerdere van deze oproepen. Herbekijk de opname van deze sessie.

 

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Het Vlaamse programma 2021 – 2027 binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) beoogt het versterken van de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen, terwijl het tegelijkertijd de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnelt. Zo draagt het bij aan een sterke reductie van de Vlaamse CO2-emissies, én de realisatie van de Europese Green Deal. Meer info op www.vlaio.be/efro

 

Delen: