Met je kmo werken voor de overheid? Dat is nu makkelijker dan ooit

Publicatiedatum

Wil jij met jouw kmo werken voor de overheid? Dankzij verschillende initiatieven van de federale overheid, zoals het nieuwe e-procurementplatform en een federaal charter rond toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten, is dat nu makkelijker dan ooit.  

Campagnebanner "Als kmo werken voor de overheid"

Een nieuw platform voor overheidsopdrachten

Heb jij interesse om deel te nemen aan overheidsopdrachten? Je ontdekt alle opdrachten op maat van jouw kmo via e-Procurement, het platform voor overheidsopdrachten. Onlangs lanceerde FOD BOSA een nieuwe versie, waardoor je nu sneller en makkelijker vindt wat je zoekt.

Federaal charter rond toegang van kmo’s

Dankzij het vernieuwd charter “toegang van kmo’s tot overheidsopdrachten” kan je als kmo op een eenvoudigere, transparantere manier deelnemen aan overheidsopdrachten.

Andere kmo-vriendelijke maatregelen

Digitalisering van overheidsopdrachten

Naast een nieuw platform en charter, verloopt voortaan de hele plaatsingsprocedure ook digitaal, van het vinden tot het winnen van opdrachten. Daarbovenop is elektronische facturatie ondertussen de norm. Het resultaat van die digitalisering? Meer efficiëntie!

Bedrijfsvriendelijke betalingsmodaliteiten

Ook zijn er veel bedrijfsvriendelijke betalingsmodaliteiten voor jouw kmo. Zo kan je een vergoeding aanvragen als je de opdracht niet wint, maar toch prototypes, maquettes, etc. hebt laten maken. Dankzij flexibele regelgeving kan je daarbovenop een versoepelde borgtocht vragen bij een overheidsopdracht. Win je de opdracht? Dan kan je een voorschot ontvangen.

Meer transparantie en administratieve vereenvoudiging

Daarnaast is er meer transparantie en administratieve vereenvoudiging op komst en al deels aanwezig. Zo hebben aanbesteders via de Telemarc tool rechtstreekse toegang tot de nodige documenten van jouw kmo zonder dat jij die zelf moet doorgeven. Daarnaast hoef je je geen zorgen meer te maken over het plaatsen van een foutieve handtekening. Dankzij toekomstige regularisatie zal je daardoor geen opdrachten meer mislopen. Je krijgt ook toegang tot een voorlopig klassement van deelnemers voor sommige opdrachten. Ten laatste zal je als kmo een betere opvolging en monitoring krijgen wanneer je besluit deel te nemen aan overheidsopdrachten.

 

Meer info?

De FOD Economie geeft je alle nodige info over overheidsopdrachten voor kmo’s.
 

 

Delen: