Meld je lokaal bestuur nu aan voor de profploeg!

Publicatiedatum
Vanaf vandaag kunnen lokale besturen een aanvraag indienen om met de hulp van een profploeg hun handelskern te versterken. De profploeg is een team van experten dat steden en gemeenten bijstaat met concrete antwoorden en maatregelen om bruisende handelskernen te creëren.

Handelskernversterking

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits maakte dit nieuws bekend tijdens een bezoek aan Het Pand in Waregem. Het Pand ondergaat momenteel een grondige renovatie om de Waregemse handelskern nieuw leven in te blazen. 11,1% van de handelspanden in Vlaanderen staat vandaag leeg. In september vorig jaar heeft Vlaams minister Hilde Crevits het plan ‘Werk aan de Winkel’ voorgesteld. Een plan van aanpak om de lokale middenstand te ondersteunen. In het najaar liep daarbij een participatietraject met de lokale besturen en VVSG, de provincies, Unizo en Comeos. Dat traject “re-think winkelstraat” heeft ondertussen geleid tot een aantal concrete maatregelen.

De profploeg 

Veel gemeenten gaven aan dat ze niet goed weten hoe te beginnen aan de handelskernversterking en vragen daar expertise en ondersteuning voor. Daarom werd de ‘profploeg’ in het leven geroepen. Een ploeg van experten en deskundigen die de lokale besturen kosteloos adviseren over ruimtelijke planning, e-commerce, vastgoed, events, sociale media of stedelijke logistiek. Voor de begeleiding voorziet minister Crevits in 1,5 miljoen euro.

De werking van de profploeg is allesbehalve traditioneel. Geen studie vanop afstand, maar experten die rondlopen in gemeente- of stadskernen en concrete acties voorstellen. Zo zal men breed advies geven over onder andere verborgen parels met potentieel, innovatieve winkelconcepten en het aantrekken van ondernemingen. Ook bij het parkeerbeleid of bij het inzetten van sociale media om handelskernen te promoten, kan hulp gevraagd worden. 

“Het is hét moment om werk te maken van aangename handelskernen waar het fijn wonen, werken en winkelen is. We laten de lokale besturen daarvoor niet aan hun lot over. Met een profploeg, een team van experten, zorgen we als het ware voor een ‘SOS Piet voor de handelskern’. Niet zomaar een financieel duwtje in de rug of een nieuwe studie, maar een echte ploeg die op het terrein bakens kan verzetten.”  

Hilde Crevits
Vlaams Minister van Economie
 

Aanmelden kan vanaf nu

Lokale besturen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden: Aanmelden voor de profploeg

Momenteel zijn we de profploeg aan het aanstellen zodat de ploeg na de zomer aan de slag kan. De begeleiding zal doorgaan in 2021 en 2022 en is volledig kosteloos voor de lokale besturen. Steden en gemeenten die in 2021 al willen starten zullen een aanvraag kunnen doen tot 13 augustus 2021. Zij die in 2022 begeleiding wensen, kunnen een aanvraag doen tot 12 november 2021. 

Infosessie op 25/06

Wil je meer informatie? Schrijf je dan in voor het webinar op 25/06 om 10u. 

 

Delen: