In mei zetten we Europa extra in de kijker

Publicatiedatum
Op 9 mei 1950 legde Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, in Parijs een verklaring af waarin hij voorstelde een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. Hiermee legde hij de fundamenten voor de huidige Europese unie. Sinds 1985 wordt 9 mei omgedoopt tot de Europadag. Om deze heugelijke dag te vieren organiseren we met EFRO, de andere Europese fondsen in Vlaanderen en de lokale besturen eind april en begin mei allerlei activiteiten over gans Vlaanderen.

Zaterdag 11 mei vindt op het Sint-Petrus en Paulusplein in Oostende ‘Europa in je Buurt’ plaats, een leuk familie-evenement voor jong en oud. Ontdek er o.a. hoe studenten met steun van Europa kansen krijgen om een onderneming op te starten, hoe afval uit de Noordzee de perfecte grondstof vormt om juwelen te maken, neem deel aan een initiatie capoeira of proef een lekker hoeveijsje. Ontdek het volledige programma via www.europainjebuurt.be

Naast het evenement in Oostende vinden ook acties in de andere provincies plaats. Zo kan je tijdens de Open Wervendag van 19 mei in Gent een bezoekje brengen aan het Wintercircus, dat o.a. met de steun van EFRO gerenoveerd wordt. Daarnaast was EFRO ook aanwezig tijdens de opening van de nieuwe Dampoorttunnel op donderdag 25 april. 

Werf Wintercircus Gent
PopUp Europa

De provincie Antwerpen houdt van 24 april tot en met 9 mei met 'PopUp Europa' halt in de stad Mechelen en van 1 tot 19 mei in Malle, waar telkens een zeer uitgebreid programma voorzien wordt bestaande uit een lijsttrekkersdebat, voorstellingen, lezingen en acties voor scholen en wedstrijden. Ontdek het volledige programma via www.popupeuropa.be 

 

De provincie Oost-Vlaanderen koppelt een promoactie aan de opening van de vernieuwde Rozendreef-site van Dewaco op 9 mei in Aalst. Je kan er een o.a. een kijkje nemen in de vernieuwde appartementen, die met de steun van EFRO op een zeer duurzame manier gerenoveerd werden. Daarnaast worden in samenwerking met Europa Direct allerlei leuke activiteiten voorzien voor scholen.
 

De stad Antwerpen organiseert op 19 mei in samenwerking met Natuurpunt geleide wandelingen in Park Groot Schijn in Deurne. De voorbije jaren werd hard gewerkt om het masterplan voor het park uit te voeren. Park Groot Schijn vormt als recreatiegebied een belangrijke groene long voor de stad Antwerpen en bundelt de activiteiten van heel wat sport- en jeugdclubs. Met de steun van EFRO werd een masterplan uitgevoerd dat de identiteit van het park versterkt en zo een omgeving creëert die uitnodigt om te wandelen, te fietsen, te spelen of simpelweg te genieten van de natuur. 

Park Groot Schijn
Tech Festival

In de provincie Limburg wordt EFRO extra in de kijker gezet tijdens het Tech Festival dat van 20 tot 25 mei doorgaat op de T2 Campus in Genk. Met een knallend TECHfestival met een indrukwekkende line‐up van TECHactiviteiten gaande van workshops, TECHtalks, mini‐talks, demo’s, games, TECHtours, TECH 4 kids, netwerken, hack events, jobdates, inspiratiesessies , e.a. worden kinderen, jongeren, werkzoekenden, werknemers, startups en ondernemers aangestoken met het TECHvuur, met een duidelijk doel: de juiste TECHtalenten vinden en creëren zodat de meer dan 1000 openstaande TECHvacatures in Limburg ingevuld kunnen worden. Ontdek het volledige programma.

 

De provincie Vlaams Brabant organiseert in mei een heuse ‘Maand van Europa’, met verschillende workshops en activiteiten. Op 14 mei is er Tour LE(J)ON, een inspirerende wandeling waarbij startende en gevestigde ondernemers hun verhaal vertellen en getuigen over hun twijfels, hoe ze hun onderneming hebben gemaakt en bijgestuurd. Ontdek het volledige parcours en schrijf je in via facebook. 15 mei staat een workhop bij Procter&Gamble (P&G) in Strombeek-Bever op het programma waarbij studenten een dag beleven rond productontwikkeling in de accelerator van P&G.

Le(j)on Leuven