Meer dan 170.000 Vlamingen werken in de creatieve sector

Publicatiedatum
Vlaanderen heeft een bloeiende creatieve sector, zowel op creatief als op economisch vlak. Op basis van de meest recent beschikbare cijfers brengt EWI samen met VLAIO en Flanders DC de economische impact van deze sector in kaart.
grafisch ontwerper aan computer

De creatieve sector geeft in Vlaanderen werk aan 171.265 voltijdse equivalenten (VTE's). Dat is 6,3% van de totale Vlaamse werkgelegenheid. De sector draait een omzet van 78,8 miljard euro en heeft een toegevoegde waarde van 12,5 miljard euro. 

grafiek totale groei creatieve sector

De sector groeit op alle vlak: tussen 2009 en 2016 steeg de werkgelegenheid met 26%, de toegevoegde waarde met 42% en de omzet met 53%:

grafiek groei creatieve sector

Werkzame VTE’s zijn in aantallen het meest gestegen in communicatie, pr en reclame (+ 9.187 werkzame VTE’s), gevolgd door design (+ 7.150 werkzame VTE’s) en architectuur (+ 5.184 werkzame VTE’s). Digitale en gedrukte media kende als enige sector een daling (- 1.591 werkzame VTE’s).

grafiek werkzame VTE's creatieve sector
 

Meer info?

Surf naar www.creatievesector.be voor meer achtergrondinformatie bij de methodologie en gedetailleerde cijfers op provincie en centrumstad.