Leuvens team wint wereldkampioenschap zonnerijden

Publicatiedatum
Het Agoria Solar Team van het postgraduaat Innoverend Ondernemen heeft een race van 3.021 kilometer doorheen Australië gewonnen met hun zelfgebouwde zonnewagen 'BluePoint', proficiat!
Agoria Solar Team wint de race

Het Agoria Solar Team: een projectteam binnen het postgraduaat 'Innoverend Ondernemen'

Binnen het postgraduaat Innoverend Ondernemen, dat aan de vijf Vlaamse universiteiten georganiseerd wordt, kunnen ingenieurs(studenten) een ‘innovatiestage’ doen. Dat kan ofwel in een innovatief stageproject bij een bedrijf, of door de opstart van je eigen onderneming voor te bereiden, of in één van de drie teamprojecten, waar het Agoria Solar Team er één van is. In 2018 begon een team van 19 studenten van de KU Leuven te bouwen aan de 'BluePoint', hun zelfgebouwde zonnewagen boordevol nieuwe technologie. Je kan de tijdslijn van de bouw hier bekijken.

Het Agoria Solar Team kan rekenen op vele sponsors en krijgt ook steun van VLAIO en EWI.

De Bridgestone World Solar Challenge

Het doel? In 5 dagen 3.021 kilometer afleggen met je zonnewagen en het opnemen tegen 44 teams uit 22 landen. De uitdaging loopt helemaal dwars door de woestijn van Australië, van Darwin naar Adelaide. De Bridgestone World Solar Challenge is zo het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens. De zelfontworpen wagens mogen tijdens de reis alleen door de zon opgeladen worden. Het parcours uitrijden is dus al een hele uitdaging. Dit zo snel mogelijk doen houdt risico's in. Zo vloog de wagen van het Nederlandse Solar Team, die lang op kop reed, de voorlaatste dag in brand.

Voor de studenten van het postgraduaat is deze 'challenge' het eindpunt van een project waar ze al anderhalf jaar samen hard aan werken. De Leuvense zonnewagen 'BluePoint' reed op 17 oktober 2019 als eerste over de eindmeet. België wordt zo voor eerst wereldkampioen 'zonnerijden', proficiat!