Kwart van de Vlaamse ondernemingen gebruikt AI

Publicatiedatum
Vandaag start de Europese AI week. Een kwart van de Vlaamse bedrijven gebruikt AI. Daarmee behoren we tot de koplopers in Europa, maar het kan nog beter. Een gebrek aan kennis over wat AI kan betekenen, houdt ondernemingen vaak nog tegen.

Groot onderzoek naar gebruik van AI

De AI barometer is een studie die de Vlaamse Regering liet uitvoeren om de implementatie van artificiële intelligentie bij Vlaamse bedrijven in kaart te brengen. Het is de eerste nulmeting rond dit thema. De resultaten vormen een belangrijke barometer voor het beleid rond AI.

Resultaten van de studie 

  • Een kwart van de Vlaamse bedrijven gebruikt AI 

Daarmee behoort Vlaanderen tot de koplopers van Europa. Toch is er nog werk aan de winkel, want dat betekent dat drie vierde van de Vlaamse geen artificiële intelligentie gebruikt. Uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel daarvan dat voorlopig ook niet van plan is. 

  • Gebrek aan kennis 

Het gebrek aan kennis ligt aan de basis van de beperkte AI-adoptie (62,8%). Dit gaat niet alleen om technische kennis, maar ook om kennis over wetgevende en ethische aspecten van AI. Hierdoor ziet 76% van de niet-gebruikers weinig toegevoegde waarde voor AI in hun bedrijf. Het gepercipieerde beperkte nut weerhoudt hen er in te investeren. Er is sprake van een laag bewustzijn rond of kennis over wat AI inhoudt en wat de voordelen zijn. 

Dat is een gemiste kans, want een derde van de Vlaamse bedrijven zegt net dat ze door AI betere producten of diensten op de markt zetten. De helft ziet een kwaliteitsverbetering in bedrijfsprocessen. Een derde kon dankzij AI-technologie zelfs kosten reduceren. Dit leidde tot een omzetstijging van gemiddeld 10,1%.

  • Toepassingen: administratie en ICT-beveiliging

De technologie wordt het meest gebruikt voor automatisering van administratieve processen (31,4%) en ICT-beveiliging (31%). Een kwart van de bedrijven die AI gebruiken, doen dat in functie van marketing of verkoop. Een voorbeeld daarvan is het voorspellen van klantengedrag op basis van data.  

  • Kleine bedrijven ondervertegenwoordigd

Het gebruik van AI blijkt vooral een zaak van middelgrote en grote bedrijven met procesautomatisatie, tekstanalyse en machine learning in de top 3 van meeste gebruikte AI-technologieën. De studie toont dat AI minder gebruikt wordt bij micro- en kleine bedrijven (<50 werknemers), maar net die ondernemingen ervaren volgens de studie de meest positieve impact van AI in termen van omzetstijging en kostenreductie ervaren. 

 

Op zoek naar meer informatie over Artificiële Intelligentie? 

Wil je weten welke voordelen AI je oplevert? Hoe je ermee aan de slag kan? En hoe andere ondernemers het doen? 

Neem snel een kijkje op de infopagina's over artificiële intelligentie.

Je vindt er ook meer info over advies en begeleiding, en financiële steun.

 
 

Flanders AI Forum 2022

Ontdek op dinsdag 7 juni wat Vlaanderen jouw kmo te bieden heeft op het vlak van datagebruik en Artificiële Intelligentie. Vind jij digitalisering binnen jouw bedrijf belangrijk en wil je de impact van artificiële intelligentie beter inschatten? Of wil je bedrijven begeleiden op dit vlak en ben je op zoek naar de juiste contacten? Kom zeker langs op dit gratis event

Weet als eerste wanneer de gratis tickets beschikbaar zijn door hier je e-mailadres te droppen!

 

Delen: