Kerst pakt uit met intellectuele eigendom

Publicatiedatum
Wie kerst zegt, zegt kalkoen, cadeaus en kerstmuziek. Maar wist je dat kerst ook een feest is van intellectuele eigendom? De muziek die je speelt, de kaartjes die je verstuurt, de verlichting die je ophangt. Deze kunnen één voor één beschermd zijn met auteursrecht, modelrecht of zelfs een octrooi.

All I want for Christmas…

… is you, inderdaad. Geen echte kerst zonder de kerstklassieker van Mariah Carey. De Amerikaanse zangeres krijgt elk jaar misschien wel het mooiste kerstcadeau: haar hit uit 1994 brengt haar jaarlijks zo’n 2,5 miljoen dollar op. Simpelweg omdat ze nog altijd de auteursrechten op dat liedje bezit. En ook haar erfenis is verzekerd: auteursrecht geldt tot zeventig (!) jaar na je dood.

Ook traditionele kerstfilms zoals Home Alone of Love Actually zijn beschermd door auteursrecht. Hetzelfde geldt voor kerstkaartjes en kerstconcerten. De maker krijgt automatisch het auteursrecht zodra zijn of haar idee een bepaalde vorm heeft. Je hoeft dus niets te regelen of te registreren. Creatief zijn volstaat.

Have a holly, jolly Christmas

De energiecrisis temperde misschien onze drang naar kerstverlichting, maar toch zie je nog voldoende huizen en gebouwen die verlicht zijn met de meest uiteenlopende creaties. Ook lichtslingers en andere decoratieve slierten zijn vaak beschermd met een modelrecht. Je vraagt dit aan als je product een nieuwe en voldoende onderscheidende vorm heeft. Zelfs een plantenkweker kan de échte kerstboom die bij je thuis staat beschermen met een kwekersrecht.

Feliz Navidad

Wist je dat er ook aan de feestdis heel wat intellectuele eigendomsrechten geserveerd worden? Enfin, toch als je je gasten wil verwennen met de real stuff. Denk aan champagne, prosciutto di Parma of Brussels grondwitloof. Ze zijn allemaal geografisch beschermd én erkend als streekproduct. Zo ben je zeker dat je met kerst alleen maar kwaliteit op tafel zet.

Jingle bells, jingle bells…

Ho, ho, ho… daar is de kerstman. En ook zijn slee zit vol cadeaus waarop vaak een intellectueel eigendom rust. Denk aan het parfum voor oma, de spelcomputer voor de zus of het voetbalabonnement voor de neef. Al die logo’s en namen zijn beschermd via het merkenrecht. Kwestie dat je zeker bent dat je geen namaak onder de kerstboom legt. 

Rockin’ Around the Christmas Tree

Zelfs octrooien op kerst zijn geen uitzondering. Neem bijvoorbeeld de standaard die je kerstboom rechthoudt. Is het een nieuwe uitvinding voor een technisch probleem? Dan vraag je best een octrooi aan. Denk bijvoorbeeld aan waterdichte kerstverlichting of een systeem dat je boom automatisch water geeft.

Zo zie je maar, ook tijdens de kerstperiode flikkert het intellectuele eigendom in huis feller dan je zou denken. En voor nu: vrolijk kerstfeest en een prettig eindejaar!

 

Hét online IE-platform voor ondernemers: create-protect-benefit.com

Bescherm je werk en geef het meer waarde met intellectuele eigendom! Maar waar kan je nakijken of jouw naam nog vrij is? Hoe je kan checken of jouw uitvinding wel écht nieuw is? Wanneer moet je eigenlijk octrooieren? En bij wie kan je daarvoor terecht? Geen idee? Neem dan zeker een kijken op create-protect-benefit.com.

 

Delen: