Kempense bedrijven wereldtop in waterstof

Publicatiedatum
De Kempense bedrijven Hydrogenics en Borit zijn actief binnen de cluster 'Power to Gas' en behoren tot de wereldtop op het vlak van energie-opslag in waterstof.

Recent besliste de Vlaamse regering om tegen 2030 de verkoop van personenwagens met een verbrandingsmotor te halveren. Waterstof is één van de alternatieven voor duurzame mobiliteit. Auto’s (en ook bussen, vrachtwagens, …) op waterstof stoten geen schadelijke stoffen uit, terwijl de actieradius en tanksnelheid vergelijkbaar zijn met die van voertuigen op traditionele brandstof. 

Innovatief Bedrijfsnetwerk: Power to Gas 

Vlaamse bedrijven verenigen rond het concept van energie-opslag in waterstof binnen de cluster 'Power to Gas'. 'Power to Gas' verwijst naar de omzetting van (variabele) hernieuwbare energie naar waterstof, dat vervolgens in een aantal toepassingen kan gebruikt worden, zoals mobiliteit of warmte.

Het Kempense bedrijf Hydrogenics Europe in Oevel maakt deel uit van dit bedrijfsnetwerk en behoort tot de wereldtop inzake apparatuur voor de aanmaak van waterstof. Het produceert al enkele decennia elektrolysesystemen voor toonaangevende klanten over de hele wereld.

Ook Borit uit Geel sloot zich recent aan bij de Power to Gas cluster en heeft een bijzonder productieproces uitgebouwd voor geavanceerde bipolaire platen, cruciale componenten van elektrolyse en brandstofcellen. Ook dit bedrijf behoort tot de wereldtop.