Jullie inbreng tijdens de kick-off van het VLAIO Netwerk

Publicatiedatum
Op de kick-off van het VLAIO Netwerk vroegen we jullie, onze partners, om jullie mening. Hieronder een samenvatting.
VLAIO kaartjes

Begin dit jaar werd het VLAIO Netwerk feestelijk gelanceerd. In BOZAR konden jullie, onze gewaardeerde partners, jullie mening kwijt over hoe jullie zo’n Vlaams-breed netwerk van samenwerkende actoren zagen. Jullie gaven feedback via het Buzzmaster-systeem of via een microfoon, maar ook via ‘nieuwjaarskaartjes’ waarop jullie jullie wensen voor het VLAIO Netwerk konden noteren. Hieronder een samenvatting van jullie input.

We vroegen jullie onder meer om suggesties om de samenwerking binnen het VLAIO Netwerk te verbeteren. Jullie gaven aan dat het VLAIO Netwerk zeker ook een digitaal equivalent moet krijgen: een online platform – of nog beter: community – waarin netwerkleden gerichte vragen aan elkaar kunnen stellen maar ook hun werking en hun expertise aan elkaar kunnen voorstellen. Zo wordt duidelijk wíe wát doet, en wordt ook het totale aanbod van ondersteuning in Vlaanderen duidelijk, niet alleen naar de netwerkpartners, maar ook naar de ondernemers. 

screenshot buzzmaster

Maar digitaal netwerken is niet voldoende. Jullie vroegen ook om face-to-face-ontmoetingen. Met andere woorden: netwerkevents, maar dan met een specifieke focus, zodat zinvolle ervaringsuitwisseling mogelijk wordt, of zelfs de cocreatie van nieuwe producten, diensten of tools.

Jullie waren er ook van overtuigd dat succesvol samenwerken alleen kan tussen partners die elkaar vertrouwen en elkaars expertise waarderen, zodat elke partij zijn rol kunnen spelen. Dat wil onder meer zeggen dat de verschillende actoren elkaar als collega’s moeten gaan beschouwen, in plaats van als concurrenten. 

Hoe dan ook mogen we niet vergeten dat elke partner een even belangrijk knooppunt in het netwerk is, en dat bijvoorbeeld kleine organisaties ook een grote verbindende rol kunnen spelen. 

Op de vraag wat VLAIO volgens jullie zou moeten doen, kwam het antwoord dat wij in de eerste plaats moeten zorgen voor een brede en actuele informatiedoorstroming, bijvoorbeeld over subsidiekanalen, concrete samenwerkingen, nuttige tools, inspirerende events, navolgenswaardige voorbeelden, successtory’s, enz. Jullie zagen VLAIO ook als een matchmaker, als een ‘koppelaar’ van organisaties onderling, en van organisaties met ondernemingen.

screenshot buzzmaster

Uit jullie feedback bleek alvast dat jullie er veel zin in hebben. Jullie vonden dat de partners zelf ondernemend en innoverend moeten optreden in het VLAIO Netwerk, met een open blik en met het nodige enthousiasme, zodat samenwerken niet alleen doelgericht maar ook ‘plezant’ wordt.

We mogen in ieder geval de einddoelstelling van het VLAIO Netwerk niet uit het oog verliezen: alle Vlaamse bedrijven ondersteunen en helpen groeien! Het VLAIO Netwerk mag dus niet alleen ten dienste staan van internationale, hightech groeibedrijven. Integendeel, kleine en lokale ondernemers vormen het fundament van het Vlaamse ecosysteem en moeten dus evengoed op onze steun kunnen rekenen. En deze keer willen jullie niet bescheiden zijn: jullie willen – samen met ons – van het VLAIO Netwerk het beste ecosysteem in Europa maken.

We willen jullie bedanken voor jullie feedback tijdens de kick-off. Het VLAIO Netwerk wordt nog elke dag vormgegeven en we zijn bezig met oplossingen en instrumenten die rekening houden met al jullie opmerkingen. We zullen dat zo vaak mogelijk samen met jullie, onze partners, doen. 

Een blik op de deelnemers in de zaal

Delen: