Is jouw bedrijf voorbereid op impact van de brexit?

Publicatiedatum
De Brexit-taskforce van de Vlaamse Regering voorziet € 83 miljoen extra steun voor getroffen bedrijven. Is jouw kmo goed voorbereid op de mogelijke impact van de brexit? Doe de test, informeer je en stel je vragen aan het FIT-contactpunt.
vlag VK en EU

Overgangsperiode eindigt op 31 december

De onderhandelingen over een nieuw partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn nog steeds aan de gang en de uitkomst ervan blijft onzeker. Of er nu een akkoord is of niet, op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een land buiten de Europese Unie en vanaf dan gelden nieuwe handelsregels.

Bedoeling is om invoertarieven te vermijden en niet-tarifaire handelsbarrières te beperken. Maar op 1 januari 2021 moeten de Vlaamse bedrijven sowieso rekening houden met douaneformaliteiten, voedselveiligheidscontroles en – eventueel – afwijkende regelgevingen. 

Vlaanderen voorziet € 83 miljoen extra steun voor bedrijven

In Vlaanderen zouden bij een no-deal brexit zo'n 28.000 jobs gevaar lopen, een verlies van 2,5% BBP. In het geval van een klassiek vrijhandelsakkoord wordt een verlies van 1,8 % BBP voorspeld.

Daarom voorziet de Brexit-taskforce van de Vlaamse Regering € 83 miljoen extra steun voor bedrijven getroffen door de gevolgen van de brexit. Daarvan is € 33 miljoen voorzien voor export waarmee de Vlaamse Regering bedrijven wil helpen om nieuwe afzetmarkten te gaan ontginnen. De overige € 50 miljoen gaat naar de bedrijfssteun van VLAIO. Deze steun is bedoeld voor bedrijven die getroffen zijn door het feit dat ze geen handel mee kunnen drijven met het Verenigd Koninkrijk en hun productieprocessen moeten aanpassen.

Is jouw bedrijf klaar voor de brexit?

Vlaams minister-president Jan Jambon lanceerde ook een oproep aan kmo’s om zich goed voor te bereiden op de brexit.

Jan Jambon
De kleinste ondernemingen zijn zich nog niet altijd bewust van wat de brexit kan betekenen voor hen. Er is heel wat info beschikbaar en het bedrijven kunnen de bevoegde agentschappen contacteren om te zien hoe zij het best het hoofd kunnen bieden aan de brexit.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Hoe pak je dat aan? Welke aspecten van jouw business mogelijk worden beïnvloed door de brexit? Hoe zullen de nieuwe handelsregels jouw bedrijfsvoering beïnvloeden? Ben je hier voldoende op voorbereid? 

Alle info voor exporteurs 

Eén adres voor ondernemers die exporteren naar het VK: Flanders Investment & Trade (FIT), het agentschap voor internationaal ondernemen. FIT heeft een reeks aandachtspunten en nuttige informatie gebundeld voor exporteurs. Op www.brexitready.be vind je nieuws, concrete tips en een antwoord op veelgestelde vragen. 

Een voorbereid man is er twee waard. Daarom vind je op de website van FIT ook een handige lijst met to do's. De checklist bevat een opsomming van alles wat je in orde moet brengen om je optimaal voor te bereiden: bit.ly/3kc0lNk 

Brexit Impact Scan

Neem de proef op de som met deze Brexit Impact Scan van de FOD Economie, een eenvoudige zelfevaluatietool die je helpt de uitdagingen van de brexit voor jouw bedrijf in kaart te brengen. Op de website van de FOD Economie vind je ook steeds het laatste nieuws over de Brexit.

 

Vragen rond de brexit?

Wens je meer details over de mogelijke gevolgen van de brexit voor jouw onderneming? Stel je vraag via het FIT-contactpunt voor de brexit via brexit@fitagency.be of surf naar www.brexitready.be. Specialisten van FIT, VLAIO en Enterprise Europe Network staan voor je klaar met antwoorden en advies op maat.