Investeer in emissievrije leveringen in stads- en dorpskernen

Publicatiedatum

Bestelwagens leveren aan winkels of brengen pakjes rond bij klanten, transportfirma’s zorgen voor de nodige materialen op een bouwwerf, het afval wordt opgehaald, enz. Stedelijke logistiek is onmisbaar in ons dagelijks leven. Met gerichte investeringen kunnen lokale besturen deze logistiek sterker organiseren zodat kernen zonder uitlaatgassen zoals CO2 of fijnstof bevoorraad worden. Met een nieuwe oproep wil VLAIO bijdragen in deze investeringen. Dien jouw voorstel in tot en met 15 oktober.

Foto door Marek Lumi - unsplash.com

Stedelijke logistiek draagt heel sterk bij aan luchtvervuiling. Daarom maakt Vlaanderen werk van een meer duurzame logistiek in stads- en dorpskernen. Het zet in op zero-emissiezones voor stadslogistiek (ZES). Dat zijn gebieden rond kernen waar vervuilende vracht- en bestelwagens geweerd worden. Een zero-emissiezone richt zich enkel op vrachtverkeer, waar een lage-emissiezone (LEZ) ook voor persoonsverkeer geldt. Op 8 november 2023 tekenden verschillende partners, waaronder VLAIO, een intentieverklaring. Samen willen ze werken aan heldere en haalbare regelgeving voor zero-emissiezones in Vlaanderen. De nieuwe oproep ‘Emissievrije stedelijke distributie’ van VLAIO vult dit mooi aan.

Vier mogelijke onderwerpen

In deze oproep verwacht VLAIO projecten die betrekking hebben op:

  • Een stadsrandmagazijn van waaruit het transport naar de stadskern op een meer duurzame manier wordt georganiseerd;
  • Een neutrale pakjesautomaat toegankelijk voor meerdere operatoren;
  • Laad- en losmogelijkheden;
  • De aanpassing van het openbaar domein aan cargofietsen.

De projectoproep richt zich naar alle steden en gemeenten die willen inzetten op een duurzame stedelijke logistiek. Al is er bijzondere aandacht voor die lokale besturen die de invoering van een zero-emissiezone voorbereiden.

Budget van 2,5 miljoen beschikbaar

In totaal is er voor deze oproep een budget van 2,5 miljoen euro vastgelegd. De maximumsubsidie is 500.000 euro per project en per gemeente. De subsidie bedraagt 60% van de bewezen subsidiabele kosten in een project.

Indienen tot en met 15 oktober 2024

Projectaanvragen voor deze oproep ‘Emissievrije stedelijke distributie’ van VLAIO kunnen ingediend worden tot en met 15 oktober 2024. De roze aanvraagknop komt begin juli online op de webpagina’s van de oproep. Een jury zal een rangschikking maken van de ingediende projecten aan de hand van drie prioriteitscriteria. Vragen alle ingediende voorstellen samen meer dan het beschikbare budget? Dan ontvangen alleen de projectvoorstellen met de hoogste scores een subsidie.

Delen: