Interreg France-Wallonie-Vlaanderen uit de startblokken!

Publicatiedatum
Interreg France-Wallonie-Vlaanderen heeft de voorbije twee jaren hard gewerkt aan het nieuwe Interreg VI programma. De partnerautoriteiten uit Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië bepaalden samen met het Gemeenschappelijk Secretariaat naast de inhoudelijke doelstellingen van het nieuwe programma ook de praktische modaliteiten om een project in te dienen, te evalueren, te controleren,….
©Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Interreg France-Wallonie-Vlaanderen heeft een lange traditie. Reeds meer dan dertig jaar zet het programma zich in om problemen op het vlak van regionale ontwikkeling in de Frans-Belgische grensregio gezamenlijk op te lossen en om kansen in het programmagebied tot een hoger niveau te tillen door de samenwerking over grenzen heen. Die samenwerking laat namelijk niet alleen toe om kennis en goede praktijken te delen, maar ook om middelen gezamenlijk in te zetten. Het creëren van grensoverschrijdende meerwaarde door samenwerken, dat is hét DNA van het programma. Het is ook het enige Interreg programma waarbij bilaterale samenwerking tussen Vlaamse en Franse partners mogelijk is.

Op 17 november 2022 werd het nieuwe programma gelanceerd tijdens een groots evenement in Mons, in aanwezigheid van meer dan 600 deelnemers. Het nieuwe programma is georganiseerd rond de volgende 5 prioriteiten:

  1. Ondersteunen van het bedrijfsleven, de groei en de heropleving van de economische activiteit via innovatie en toegepast onderzoek
  2. Versterken van de veerkracht en de aanpassing van de gebieden aan de risico’s van klimaatverandering
  3. Verbeteren van de grensoverschrijdende mobiliteitsplannen (personen en goederen) en bevorderen van een multimodale, duurzame, klimaatbestendige stedelijke en landelijke mobiliteit
  4. Ondersteunen van de gezondheids-, sociale, culturele en toeristische samenhang van het gebied
  5. Versterken van de capaciteiten van de autoriteiten op het gebied van besluitvormingsprocessen, organisatie van het bestuur en de samenwerking in het gebied

Het programma heeft hiervoor maar liefst 268 miljoen euro aan EFRO middelen ter beschikking ter medefinanciering van samenwerkingsprojecten rond deze thema’s.
Dit fysiek evenement werd gevolgd door 4 praktische webinars, die samen door 1.900 personen werden gevolgd. Tijdens de webinars kregen de deelnemers meer informatie over het proces van indiening van een project en projectenportefeuille, de subsidiabele kosten en de indiening van projectaanvragen via het online platform JEMS. Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd, je kan de opnames herbekijken. Je vindt de presentaties en de opnames namelijk in de handige toolbox van het programma.

© Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Heb je een projectidee dat past binnen de doelstellingen van het programma, met een positieve impact in het grensgebied België-Frankrijk én met een duidelijke grensoverschrijdende meerwaarde? Grijp dan nu je kans! De eerste projectoproep werd inmiddels geopend en verwelkomt projectideeën in alle bovengenoemde prioriteiten. Deadline voor indiening is 15/02/2023, om 12u.

We raden aan om met je projectidee eerst aan te kloppen bij de territoriale begeleiders van het programma (elders ook wel “contactpunten” genoemd) als je overweegt een projectidee in te dienen. Zij helpen je met veel enthousiasme met al je vragen, bij het uitwerken van je projectvoorstel en om de inpasbaarheid van jouw projectidee  in het programma in te schatten.

© Interreg France-Wallonie-Vlaanderen

Delen: