Intergemeentelijk samenwerken aan ondernemingsvriendelijke dienstverlening en beleid

Publicatiedatum

Economische en maatschappelijke ontwikkelingen zetten aan tot meer samenwerken op intergemeentelijke schaal. Wat kan zo’n samenwerking betekenen voor het beleidsdomein economie? De voorbije twee jaar zochten de VVSG en de provincie Oost-Vlaanderen het elk uit in een EFRO-project.

Intergemeentelijke dienstverlening in Limburgs Haspengouw

De VVSG stelde een ambtenaar economie aan om vier Haspengouwse gemeenten (Borgloon, Gingelom, Kortessem en Wellen) actief te ondersteunen. Elke gemeente kon zijn eigen accenten leggen. Er werden ondernemersvragen beantwoord, reglementen opgemaakt, webpagina’s geüpdatet, … Het project resulteerde ook in een leidraad ‘Intergemeentelijk samenwerking economie’. Zo inspireert en biedt de VVSG een houvast aan gemeenten die eveneens een intergemeentelijke ambtenaar economie wensen aan te werven.

Onderneem er op uit

De experten lokale economie van de provincie Oost-Vlaanderen namen heel diverse taken op binnen het project ‘Onderneem Er Op Uit’. Zo hielpen ze bij de inrichting en organisatie van een lokaal contactpunt voor ondernemers. In overleg met gemeentediensten en ondernemers optimaliseerden ze de dienstverlening van het lokaal bestuur. En ook thematisch adviseerden deze provinciale experten in gemeente-overschrijdende uitdagingen. Enkele van deze thematische begeleidingstrajecten resulteerden in een leidraad bij het lokaal aankoopbeleid en een werkboek over het stimuleren van pop-uphandelszaken.

EFRO

Met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wil de Europese Unie de verschillen tussen regio’s verkleinen. Het Vlaamse EFRO-programma, beheerd door VLAIO, subsidieert projecten die de duurzame groei en concurrentiekracht van Vlaanderen versterken en de transitie naar een koolstofarme, circulaire en energie-efficiënte economie versnellen.

Delen: