Intentie om professioneel vastgoedaanbod samen te brengen op nieuw vastgoedplatform

Publicatiedatum
Ondernemers die een geschikte locatie zoeken kunnen vandaag terecht op bizLocator. Dat blijft ook de komende maanden zo. Maar met Spotto ontwikkelde CIB, de Confederatie voor Immobiliënberoepen, ondertussen een nieuw online vastgoedplatform. Spotto zet volledig in op het invullen van informatiebehoefte en het ontsluiten van het aanbod volgens de noden van de zoeker. Na een marktverkenning ondertekende VLAIO deze week een intentieovereenkomst met CIB. We onderzoeken hoe Spotto ook het professioneel vastgoed kan ontsluiten en de ruimtezoekende ondernemer beter kan ondersteunen, dit in samenwerking met de lokale overheden en andere stakeholders. Op termijn zou Spotto bizLocator kunnen vervangen.

Meerdere overheden in Vlaanderen - niet in het minst VLAIO en de lokale besturen - streven al jaren naar de juiste onderneming op de juiste plaats. Om een ruimtezoekende ondernemer naar die juiste plaats te begeleiden, is een goed zicht op het actuele aanbod aan professioneel vastgoed belangrijk, samen met een degelijke ondersteuning, toegang tot data en de lokale overheden en voldoende juiste informatie bizLocator is daarvoor momenteel een geschikte tool, maar de eventuele integratie in Spotto zal leiden tot nieuwe en bijkomende kansen.

Spotto versterken met professioneel vastgoed

CIB lanceerde half maart met succes een nieuw en ingenieus vastgoedplatform: Spotto. Spotto zet volledig in op het invullen van informatiebehoefte en het ontsluiten van het aanbod volgens de noden van de zoeker. Vastgoedmakelaars bundelen er in hoofdzaak hun aanbod voor de residentiële markt. VLAIO en CIB kijken nu hoe Spotto een rol kan spelen in de ruimtezoektocht van ondernemingen en het vestigingsadvies en ruimtelijk-economisch beleid van lokale besturen. Via een innovatieve module bedrijfsvastgoed zullen ondernemers maximaal ondersteund worden in hun zoektocht, in hun contact met lokale overheden en in het raadplegen van cruciale data ter ondersteuning van vestigingsadvies.  

VLAIO stelde in de intentieovereenkomst voor zichzelf een aantal belangrijke uitgangspunten vast. Die wil het zo dicht mogelijk benaderen in een vernieuwde samenwerking met CIB. Overheden moeten immers kwaliteitsvol vestigingsadvies kunnen blijven geven en daarvoor is één centrale plaats waarnaar ze ruimtezoekers kunnen doorverwijzen essentieel. Ondernemers willen dan weer snel een geschikte locatie of pand kunnen vinden en rechtstreeks in contact treden met de aanbieder of de gemeente. Daarom wordt gestreefd naar een zo volledig en divers mogelijk professioneel vastgoedaanbod, waarin ook plaats is voor het aanbod van overheden, ondernemingen en particulieren. Aangevuld met cruciale data en informatie die samen door VLAIO en de vastgoedsector ter beschikking gesteld wordt. 

VLAIO en CIB willen ook inzetten op dataverrijking van het aanbod om de locatiekeuze te ondersteunen en faciliteren. En tenslotte zullen de gegevens gegenereerd door het platform ook relevant zijn om het lokaal ruimtelijk-economisch beleid mee vorm te geven.

bizLocator blijft momenteel het startpunt

De tool bizLocator - een bestaande samenwerking tussen CIB en VLAIO - is vandaag het startpunt voor professioneel vastgoed. Ook de komende maanden blijft bizLocator beschikbaar voor de ruimtezoekende ondernemer. De huidige samenwerkingen tussen bizLocator, steden en gemeenten lopen gewoon verder. VLAIO en CIB zullen deze partnerorganisaties zeker nog betrekken en informeren gedurende hun verkennend onderzoek. Bij een eventuele overstap naar Spotto brengen VLAIO en CIB iedereen zo snel mogelijk op de hoogte van de te nemen stappen en mogelijke gevolgen.

Belangrijk om te vermelden:

  • Het gaat om een niet-exclusieve samenwerking.
  • Lokale besturen zullen in geen geval verplicht worden om over te stappen.

Meer info?

Heb jij vragen over bizLocator of de mogelijke nieuwe samenwerking met Spotto? Je kan VLAIO via e-mail bereiken op bizLocator@vlaio.be.  

Delen: