Integreer LocusFocus in jouw adviesverlening aan ondernemers

Publicatiedatum
Vlaanderen streeft naar de juiste onderneming op de juiste plaats. Maar wat is de juiste plaats? Heel wat factoren spelen daarin een rol. De tool LocusFocus van POM Vlaams-Brabant, VERA en Leiedal adviseert mee op basis van de beschikbare data. Neem jij voortaan LocusFocus op in de gemeentelijke begeleiding van ruimtezoekende ondernemers?

De onderneming vult een korte vragenlijst in waarin het onder meer drie potentiële locaties opgeeft. LocusFocus brengt daarna kenmerken over de omgeving samen met informatie over de onderneming. De tool kent op die wijze aan elke locatie een adviesscore toe. Daardoor ziet de onderneming vrij snel wat voor haar de meeste geschikte locatie is. In een gepersonaliseerd rapport vindt de onderneming nadien bijkomende details over de bereikbaarheid, de hinderbestendigheid, de aantrekkelijkheid en de economische activiteiten in de omgeving van de drie locaties.

Benieuwd hoe deze toegankelijke en gebruiksvriendelijke tool juist werkt?

Resultaat van een Europees project

POM Vlaams-Brabant, VERA en Leiedal zagen potentieel in de aanwezige gegevens voor een meer datagedreven begeleiding van ondernemingen op zoek naar ruimte. In het project LocusFocus ontwikkelden ze daarop een tool en achterliggend informatiemodel. De partners kregen voor hun project steun van VLAIO en werden gefinancierd door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Hoe adviseer je ondernemers op zoek naar ruimte?

Niet elke gemeente zet al even sterk in op of heeft evenveel nood aan het begeleiden van ruimtezoekende ondernemers. Wil je dit aspect van de lokale adviesverlening aan ondernemers opstarten of verder uitbouwen? Aan de hand van een stappenplan, video’s en modeldocumenten op www.vlaio.be/vestigingsadvies tonen we jouw stad of gemeente hoe dat kan. 

Delen: