Informeer je lokale kmo’s over de gratis waterscan

Publicatiedatum

Water is een kostbaar goed geworden. Vlaanderen wil kmo’s helpen zo efficiënt mogelijk met water om te springen. Daarom biedt VLAIO kmo’s een gratis waterscan aan. Deze scan visualiseert hun waterverbruik en stelt concrete acties voor waterbesparing voor. Als lokaal bestuur kan je deze gratis scan bij jouw lokale ondernemers promoten door mee te communiceren. Het materiaal hiervoor reiken we je aan.

Deel onze posts of artikel met de ondernemers in jouw stad of gemeente

Wil je dit mee communiceren aan de ondernemingen in jouw gemeente? Maak gebruik van deze afbeeldingen of filmpjes voor sociale media of andere kanalen.

Wil je extra inspanningen doen om de waterscan te promoten? Je kan je ideeën delen met communicatie@vlaio.be. Samen bekijken we wat er mogelijk is.

Wat is de waterscan?

VLAIO heeft vijf dienstverleners aangesteld die de waterscans uitvoeren. Kmo’s die wettelijk niet verplicht zijn een waterscan uit te voeren en die jaarlijks meer dan 500m³ water verbruiken, kunnen bij die dienstverleners een gratis waterscan bestellen. 

De kmo’s die zich opgeven krijgen een waterexpert op bezoek die een helder rapport opmaakt met duidelijke knelpunten, tips en kansen. De waterscan visualiseert het waterverbruik van ondernemingen en reikt een brede waaier aan suggesties voor waterbesparende maatregelen aan. Denk aan waterbesparende toestellen voor sanitair of voor specifieke procestoepassingen, allerhande waterzuiveringstechnieken om proceswater te hergebruiken, hergebruik van grijs water, opvangen en inzetten van hemelwater, enz.

De eerste 18 kmo’s hebben hun rapport al ontvangen. Alleen al door in te zetten op hergebruik, kunnen zij samen potentieel meer dan 10.000m³ water per jaar besparen!

Voordelen van een waterscan

Moeten jullie lokale kmo’s nog wat overtuigd worden? Hier 4 redenen waarom een waterscan een goed idee is:

  1. Met de waterscan halen ze gratis (!) de unieke expertise van een waterexpert in huis.
  2. Ze kunnen met de scan het duurzaam karakter van hun ondernemingen een boost geven en dit ook communiceren naar hun klanten.
  3. De kmo’s kunnen zich tegen prijsstijgingen van leiding- en grondwater wapenen door de aanbevelingen van de expert toe te passen.
  4. Ondernemingen kunnen meer zelfvoorzienend worden en zijn beter gewapend tegen periodes van droogtes.

Je kan je lokale kmo’s eveneens vertellen dat er een diepgaande waterscan gevraagd kan worden. In dat geval wordt 80% van de kostprijs van de scan gesubsidieerd en betaalt de onderneming de overige 20%.

    Vergroeningsscan

    Naast water is ook energie iets waar ondernemingen best verstandig mee omspringen. Om de energietransitie versneld te realiseren, loopt momenteel een procedure waarbij VLAIO – net zoals voor de waterscan – een aantal dienstverleners wil aanstellen om vergroeningsscans uit te voeren. De vergroeningsscan zal focussen op de vergroening van de warmtevraag in de industrie en de elektrificatie van industriële processen. Met deze nieuwe scan wil VLAIO bedrijven informeren over de technische en economische haalbaarheid van groene technologie en de implementatie ervan stimuleren. 

    Nog dit najaar zullen de aangestelde dienstverleners bekend gemaakt worden.