Imec en de UGent openen HomeLab

Publicatiedatum
Imec en de UGent openen co-innovatieruimte HomeLab, een digitale woning van de toekomst. Hier kunnen bedankers, designers en testgebruikers slimme diensten en producten ontwikkelen.

600m2 testomgeving

Voor bedrijven die IoT oplossingen willen ontwikkelen voor het slimme huis van de toekomst, zijn de mogelijkheden van HomeLab enorm. Het huis omvat 600m2 testomgeving verdeeld over 3 verdiepingen, waar wetenschappers en gebruikers tijdelijk kunnen verblijven.

De technische gangen, verlaagde plafonds, verhoogde vloeren en het domoticasysteem laten zeer grote flexibiliteit toe: nieuwe slimme oplossingen kunnen kostenefficiënt en onzichtbaar voor de gebruikers geïmplementeerd worden en de omgeving kan volledig aangepast worden volgens de noden.

Minister bij de opening van HomeLab
prof. Piet Demeester

HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things (IoT) en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst – van projecten rond zorg, comfort of energie over mobiliteit en media, tot veiligheid.

prof. Piet Demeester
hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent

HomeLab’s domoticasysteem (VelBus) controleert alle functionele elementen zoals zonneschermen, schakelaars, deuren en ramen. Imec’s DYAMAND technologie laat toe om nieuwe prototypes eenvoudig te integreren met allerhande commercieel beschikbare technologieën. Een brede waaier aan relevante standaarden (EnOcean, Grove, UPnP, ZWave, ZigBee, Philips Hue, Amazon Echo, ...) zijn voorhanden. Ook verschillende robots zijn in het huis aanwezig, zoals QMBT’s Zora en Pepper. 

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. Het centrum heeft zijn hoofdzetel in Leuven en beschikt over een internationaal ecosysteem van bijna 3.500 topwetenschappers uit meer dan 75 landen. Samen werken ze aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en educatie. Meer informatie op www.imec-int.com

Over de UGent

De Universiteit Gent (UGent) profileert zich als een open, sociaal geëngageerde en pluralistische universiteit in een breed internationaal perspectief. Met haar 117 vakgroepen, verdeeld over 11 faculteiten, biedt ze in vrijwel elke wetenschappelijke discipline hoogstaande opleidingen aan. Het motto van de universiteit is ‘Durf Denken’. Vandaag de dag is de Universiteit Gent één van de belangrijkste universitaire instellingen in het Nederlandse taalgebied. Meer info op www.UGent.be

Delen: