Hoe meet je de impact van nachtelijk geluid op de gezondheid? Ontdek de resultaten van deze innovatieve overheidsopdracht

Publicatiedatum

In welke mate verstoort omgevingsgeluid de nachtrust? Welke impact heeft dat op de gezondheid? Universiteit Gent (WAVES) en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne ontwikkelden via het PIO-project “Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen” een innovatieve meetmethode om inzicht te krijgen in de korte- en langetermijneffecten van blootstelling aan omgevingsgeluid.

De impact van geluid op jouw nachtrust

In jouw leefomgeving kom je constant in aanraking met geluid, zowel overdag als ’s nachts. Nachtelijk geluid kan jouw nachtrust verstoren en bijgevolg een negatieve invloed hebben op jouw gezondheid. Vanuit die problematiek ontstond het PIO-project "Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen".

PIO-project “Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen”

Onderzoekers van de universiteit Gent (WAVES) en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne werkten in deze overheidsopdracht samen aan een innovatieve meetmethode. Ze ontwikkelden een set van meettoestellen om inzicht te krijgen in welke mate mensen te maken krijgen met omgevingsgeluid tijdens de nacht en in hoeverre dat de slaap verstoort. De studie gebeurde in opdracht van het Vlaams Planbureau voor Omgeving van het Departement Omgeving. 

De onderzoeksmethode

De onderzoekers hebben tegelijkertijd binnen- en buitengeluid gemeten om de impact van het omgevingslawaai te kunnen identificeren. Een monitor op het lichaam van de proefpersonen mat de biologische respons via de hartslag en de mate van beweging. De lage impact van deze onderzoeksmethode op de proefpersoon maakt het mogelijk om bij grote doelgroepen op een efficiënte wijze de objectieve slaapverstoring door omgevingsgeluid in de eigen slaapomgeving vast te stellen. Het is een innovatieve meetmethode om inzicht te krijgen in de korte- en langetermijneffecten van blootstelling aan omgevingsgeluid.

Ontdek de resultaten van de studie op het FRIS-portaal.

Delen: