Herbruikbare bekers en eetgerei vaak verplicht op evenementen

Publicatiedatum

In iedere Vlaamse stad of gemeente vinden er jaarlijks tientallen tot honderden evenementen plaats. Vaak ondersteunen ze de lokale handel of de gemeenschap. Denk maar aan braderieën, markten, kermissen of dorpsfeesten. Vlaanderen houdt de impact op het milieu van zo’n events graag zo laag mogelijk. De regelgeving vraagt dan ook steeds meer om de eenmalige drank- en voedselverpakkingen aan de kant te laten. Je kiest dus best voor herbruikbare cateringmaterialen.

Foto van Localize, unsplash.com

Ondernemingen zijn meestal op verschillende evenementen aanwezig. Afhankelijk van de organisator van het evenement, moeten zij andere regels respecteren.

Regels op basis van het type organisator

Op evenementen georganiseerd door partijen die geen overheid zijn, mag je drank niet in wegwerpbekers of andere eenmalige verpakkingen schenken. Tot eind 2024 kan het voorlopig wel nog in PET-flessen of blikjes, als de organisator een systeem voorziet met garanties op minstens 95% gescheiden inzameling.

Evenementen die een overheid organiseert, kennen iets scherpere voorwaarden. De uitzondering voor PET-flessen en blikjes is daar niet meer van toepassing. Bovendien moeten bereide voedingsmiddelen er eveneens aangeboden worden in herbruikbaar cateringmateriaal. De overheid moet als organisator een retoursysteem opzetten waardoor minstens 90% van het materiaal gescheiden ingezameld wordt.

Ondersteuning voor organisatoren en overheden

Het Groen Event Team van de OVAM biedt organisatoren en overheden tips, toelichting, voorbeelden en meer over de interpretatie en toepassing van deze regels. Bezoek hun website op:

Op 6 maart 2024 organiseerden de OVAM en Fost Plus voor de tweede maal een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal. In de namiddag kon je sessies volgen gericht op overheden. Daarna konden ’s avonds ook de private organisatoren van evenementen onderling ervaringen uitwisselen. Tussendoor bezochten overheden en organisatoren op een mini-beurs een dertigtal standen van aanbieders van herbruikbaar cateringmateriaal, wasfaciliteiten, (digitale) waarborgsystemen en tapsystemen voor water en frisdranken.

Partner in de kijker

Een vlotte dienstverlening van de overheid gericht op ondernemingen. Dat verschil maken we echt door samen te werken. De VVSG zet er mee op in met haar ‘Partner in de kijker’-sessies. Op 1 februari 2024 mocht de OVAM zo het werken met herbruikbaar cateringmateriaal toelichten aan de deelnemende gemeenten. Presentatie, opname en partnerfiche van deze sessie vind je op  deze webpagina’s van de VVSG.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op  www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

Delen: