Herbeleef de inspiratiesessie oproepen kernversterking

Publicatiedatum
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) lanceert vier nieuwe oproepen kernversterking. Op 22 april inspireerden we steden en gemeenten die een project willen indienen binnen deze oproepen. Herbekijk hier de presentaties.

Inspiratiesessie

Verschillende organisaties lichtten tijdens de inspiratiesessie toe hoe zij meewerken of bijdragen aan bedrijvige kernen in Vlaanderen. Hopelijk kan jouw stad of gemeente in haar projectvoorstel inspelen op deze uitdagingen en ideeën.

Versterken van bedrijvige kernen (VLAIO)

Van kernversterking naar bedrijvige kernen, welk beleid voert Vlaanderen? Koen Vermoesen, diensthoofd Ruimtelijke economie van VLAIO, geeft uitleg bij de Vlaamse beleidsintenties en steunmaatregelen.

Tips en tricks van de Profploeg

De Profploeg begeleidt sinds enkele maanden steden en gemeenten. Het is een team van experten in bedrijvige kernen, samengebracht met steun van VLAIO. Hoe pakken deze experten het aan? En welke tips hebben ze voor jou?

Kernversterking in Herentals

De stad Herentals werkt al minstens 10 jaar aan kernversterking op haar grondgebied. Ontdek welke acties zij ondertussen realiseerden en wat het stadsbestuur daarbij geleidelijk aan leerde.

Kernversterkende projecten uit Sint-Niklaas

Sengzen, renovatiepremie en faciliteitenpand: drie initiatieven die de stad Sint-Niklaas de laatste jaren op poten zette in haar bedrijvige kern. Ella Verelst, adviseur detailhandel van de stad, vertelt je er meer over.

Trends om mee rekening te houden? (KU Leuven)

Met welke retailtrends moet je rekening houden in jouw beleid over bedrijvige kernen? Prof. Dr. Els Breugelmans van de KU Leuven schetst ze in onderstaande kennisclip.

De uitdaging van emissieloze belevering (Cargo Velo)

Fietskoeriers die ondernemingen en inwoners in de kern op een duurzame wijze beleveren. Cargo Velo doet het reeds in Gent, Antwerpen en Brussel.

Wij.Leveren (stad Leuven)

Leveringen van handelaars efficiënt en duurzaam in en om Leuven organiseren. Samen met haar buurgemeenten werkt de stad Leuven aan een digitaal platform.

Hoppinpunten als dragers van nieuwe ontwikkelingen? (Mobipunt)

Als knooppunten van mobiliteit kunnen Hoppinpunten ook bijkomende diensten in kernen bundelen. Mobipunt vzw begeleidt steden en gemeenten die dit willen vormgeven.

Actieve weggebruikers in de kern (Fietsberaad Vlaanderen)

Ruimte maken voor de actieve weggebruiker in de kern: wat brengt het op? Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen brengt cijfers en duiding.

Hier kan je de presentaties downloaden in pdf.

Oproepen Kernversterking

Met middelen uit het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ ondersteunt VLAIO de kernversterking in jouw stad of gemeente. We openen 4 nieuwe oproepen: de profploegduurzame bereikbaarheid van de kernenopmaak planconcepten integraal handelsvestigingsbeleid en premies verfraaiing en verduurzaming handelspanden.

Op 15 maart 2022 gaf VLAIO al een eerste toelichting over deze oproepen. Stel in dit formulier jouw bijkomende vragen over de oproepen kernversterking.

Delen: