Handelshuurlening met twee maanden verlengd

Publicatiedatum
Sinds begin juli kunnen ondernemingen, die door de coronamaatregelen moeilijkheden ondervinden om hun handelshuur te betalen, beroep doen op de handelshuurlening. De Vlaamse Regering verlengt nu de indieningstermijn tot 1 december.
vrouw met mondmasker in een kledingzaak

Voor ondernemingen met liquiditeitsproblemen

Door de federale coronamaatregelen moesten heel wat ondernemingen hun zaak tijdelijk verplicht sluiten, waardoor veel ondernemingen moeilijkheden ondervonden om de huur van hun handelspand te betalen. Om deze ondernemingen te ondersteunen werd het systeem van handelshuurlening in het leven geroepen.

Vlaamse overheid schiet 2 huurperiodes voor

De regeling is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder, waarbij de Vlaamse overheid maximaal 2 huurperiodes voorschiet, op voorwaarde dat de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. De handelshuurlening wordt aan de huurder verstrekt door PMV/z-Leningen en kan maximaal 35.000 euro bedragen per onderneming, terug te betalen op 24 maanden aan een rente van 2%.

Intussen werden reeds meer dan 330 aanvragen voor een handelshuurlening ingediend voor een totaalbedrag van meer dan 2,8 miljoen euro.

Bemiddeling

Voor huurders die een handelshuurlening wensen af te sluiten maar niet direct tot een vrijwillig akkoord komen met de verhuurder voorziet de Vlaamse overheid ook in gratis bemiddeling. De voorbije maanden werden een 60-tal bemiddelingen aangevraagd. Van de reeds afgewerkte trajecten leidde ongeveer 1/3 tot een akkoord over de aanvraag van een handelshuurlening.

Verlenging indieningstermijn naar 1 december 2020

Oorspronkelijk was voorzien dat handelshuurlening aangevraagd kon worden tot 1 oktober 2020. Corona heeft echter nog steeds een grote socio-economische impact en blijkt een meer langdurige crisis te veroorzaken dan initieel verwacht. Veel ondernemingen die een handelspand huren hebben nog steeds financiële moeilijkheden, ook na de heropstart. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits verlengt daarom de indieningstermijn tot 1 december 2020 en biedt zo de getroffen handelaars langer de mogelijkheid om van deze steunmaatregel te genieten.

Aanvragen

Aanvragen voor een handelshuurlening of bemiddeling zijn mogelijk via www.vlaio.be/handelshuurlening

Vragen stellen kan via de VLAIO ondernemerslijn 0800 20 555 – whatsapp of telefonisch – of via info@vlaio.be.
 

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.