Goede technieken voor een circusvriendelijk lokaal beleid

Publicatiedatum

Circus is in Vlaanderen een dynamisch landschap. Van experimentele gezelschappen die grenzen aftasten over circusateliers die wekelijks lessen geven tot de traditionele reizende circussen. Circuscentrum verbindt al deze actoren uit de sector. Maar evengoed wil Circuscentrum steden en gemeenten inspireren en tips geven. Met een toolbox en checklists toont ze hoe het lokale beleid circusvriendelijk kan worden of blijven.

Foto door Gabor Barbely op Unsplash.com

Samen met experten zet Circuscentrum acties op die de algemene beeldvorming van circus positief beïnvloeden, die circusbeoefenaars, artiesten of docenten opleiden of die het circuserfgoed ontsluiten. Alles om de circussector zo goed mogelijk te ondersteunen. Circuscentrum krijgt daarvoor ook structurele steun van het Departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse overheid.

Circusvriendelijk lokaal beleid

Circuscentrum vraagt aandacht voor grote en kleine acties die circus in Vlaamse steden en gemeenten kan ondersteunen. Welke rol spelen lokale besturen in de verdere ontwikkeling van deze sector? Welke extra dynamiek geeft circus aan een stad of gemeente? Op haar website stelt Circuscentrum een toolbox voor het lokaal beleid ter beschikking. Haal er ook voor jouw stad of gemeente handige tips of goede voorbeelden uit.

De traditionele reizende circustenten trekken van stad naar dorp met een hele karavaan. De administratie voor een standplaats voor zo’n circus is in elke gemeente toch net iets anders. Circuscentrum stelde daarom deze checklist op. Goede afspraken brengen immers positieve ervaringen voor het circusgezelschap, de inwoners en het lokaal bestuur.

Partner in de kijker 

Talloze organisaties spelen hun rol binnen het beleidsdomein economie. Vlotte samenwerkingen tussen die organisaties maken echt het verschil. De ondernemingen in jouw stad of gemeente varen er wel bij. Op 1 december 2023 was Circuscentrum te gast op een ‘Partner in de kijker’-sessie van de VVSG. Presentaties, opnames en partnerfiches van deze sessies vind je op deze webpagina’s van de VVSG

Samen voor sterk ondernemen 

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.

Delen: