Gewezen IOC voorzitter Jacques Rogge krijgt postuum fietsbrug in Deinze

Publicatiedatum
Als alles goed gaat kan je vanaf half mei 2022 over de Jacques Roggebrug fietsen. Dit is een nieuwe fietsbrug op de F7 fietssnelweg en laat toe om de drukke Volhardigslaan in Deinze op een veilige manier te kruisen. Deze stalenbrug waar momenteel nog hard aan gewerkt wordt in de Gentse haven vormt een eerbetoon aan Jacques Rogge, de in augustus 2021 overleden gewezen voorzitter van het Internationaal en Belgisch Olympisch comité, die in Deinze woonde.
Render Jacques Rogge brug
©Nico Teirlinck VRT

De Jacques Rogge-brug wordt een nieuwe fietsersbrug van 45 meter lang over de Volhardingslaan in Deinze. Initiatiefnemer voor deze fietsbrug is het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, dat met de bouw ervan een laatste missing link wegwerkt op de fietssnelweg F7  van Gent tot Kortrijk over de gewestweg N35  of Volhardingslaan in Deinze. Zo ontstaat een continue fietssnelweg van 27,5 km van Waregem tot Gent.

Staalbedrijf Aelterman maakt de nieuwe brug in de Gentse haven. Eens de brug klaar is zal het transport nog een huzarenstukje vormen.  De brug wordt namelijk volgend jaar in 1 stuk over de weg naar Deinze gebracht, via Eeklo, Maldegem, Aalter en Tielt. Transport over het water zou niet lukken, omdat de oevers in Deinze niet stabiel genoeg zijn om het gewicht van het nodige transportmateriaal te dragen. 

 

brug in aanbouw
©Nico Teirlinck VRT

De nieuwe fietsersbrug zal ervoor zorgen dat fietsers gemakkelijker vanuit Petegem en Machelen naar het station van Deinze kunnen fietsen. Ook de schoolgaande jeugd zal daardoor veiliger naar school kunnen fietsen.

De Bouw van deze nieuwe brug werd via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) mee gefinancierd door Europa via een subsidie van 760.000 euro. Daarnaast was er ook een financiering van 600.000 euro vanuit de Vlaamse Overheid en 540.000 euro vanuit de provincie Oost-Vlaanderen.   

Meer info over dit project en andere EFRO-projecten is te vinden via de EFRO-projectendatabank.

 

Brug in aanbouw
©Nico Teirlinck VRT

Bronnen