Flanders.healthTech lanceert 14 unieke innovatieprojecten in de gezondheidszorg

Publicatiedatum
Na de lancering van de cluster ‘flanders.healthTech’ starten voor het eerst 14 consortia met het uitwerken van een innovatieproject in de gezondheidszorg.

Nieuwe speerpuntcluster sinds 2021

flanders.healthTech werd in 2021 opgestart om het ecosysteem voor gezondheidsinnovatie te ondersteunen en de samenwerking tussen bedrijven, kenniscentra en zorginstellingen te vergemakkelijken. De cluster faciliteert en ondersteunt het tot stand komen van unieke consortia in de biotech-, MedTech- en ICT-domeinen waarin Vlaanderen heel wat expertise heeft. flanders.healthTech ondersteunt de innovatie-opbouw door relevante partners te identificeren en samen te brengen in consortia die unieke benaderingen ontwikkelen om specifieke medische behoeften aan te pakken. 

Minister Hilde Crevits: "Vorig jaar richtte ik flanders.healthTech op met als doel zorginnovaties te stimuleren en een sterk Vlaams ecosysteem uit te bouwen op vlak van medische technologie. Ik ben verheugd dat vandaag de eerste 14 projecten van start gaan. Door de krachten van universiteiten, kenniscentra, bedrijven, ziekenhuizen en zorginstellingen te bundelen en steun te bieden aan beloftevolle projecten, kunnen we het verschil maken in onze gezondheidszorg op vlak van technologie en innovatie.”

"Door de krachten van universiteiten, kenniscentra, bedrijven, ziekenhuizen en zorginstellingen te bundelen en steun te bieden aan beloftevolle projecten, kunnen we het verschil maken in onze gezondheidszorg op vlak van technologie en innovatie.”

Hilde Crevits
Vlaams Minister van Economie en Innovatie

Bruggen bouwen

De cluster bouwt bovendien bruggen naar leden van het ecosysteem die normaal gezien niet actief zouden deelnemen aan innovatie in de gezondheidszorg, en biedt specifieke diensten aan ter ondersteuning van MedTech-, Health IT- en Life Sciences-bedrijven. 

Ann Van Gysel, CEO van flanders.healthTech: "We zijn er in geslaagd mensen uit verschillende hoeken van ons diverse ecosysteem samen te brengen om innovatieve oplossingen uit te werken die de gezondheidszorg naar een volgend niveau tillen. Het is fantastisch om te zien hoe goed we gestart zijn! We zijn VLAIO dankbaar voor een vruchtbare eerste samenwerking, en voor hun steun in onze missie om de positie van Vlaanderen als een van 's werelds topregio's voor life sciences en gezondheidstechnologie verder te versterken."

"We zijn er in geslaagd mensen uit verschillende hoeken van ons diverse ecosysteem samen te brengen om innovatieve oplossingen uit te werken die de gezondheidszorg naar een volgend niveau tillen."

Ann Van Gysel
CEO flanders.healthTech

14 unieke consortia

De eerste oproep van flanders.healthTech resulteerde in de oprichting van 14 unieke consortia, enkele voorbeelden:

  • AIPLANT: dit project gebruikt AI om 3D-beelden van de kaak te analyseren en de optimale kaakimplantaat benadering/strategie/planning van de operatie voor te stellen. In dit consortium bundelt de startup Relu de krachten met UZ Leuven en Xentro Dental, een privépraktijk van craniomaxillofaciale chirurgen en tandheelkundige specialisten. Deze artsen zouden zich normaal eerder toespitsen op standaard patiëntenzorg en niet actief deelnemen aan innovatie. Via flanders.healthTech hebben ze die mogelijkheid tot extra financiering kunnen benutten. 
     

  • ELEVATE: een project dat chirurgen sneller toegang biedt tot preoperatieve simulaties van de interactie tussen het hart en een implantaat, waarbij een koppeling wordt gecreëerd met bestaande ICT-infrastructuur van ziekenhuizen. Het consortium omvat Feops, UZ-Leuven, en het niet-academisch ziekenhuis, Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). De integratie van nieuwe technologie in de patiëntenzorg is een rol die doorgaans door universitaire ziekenhuizen wordt opgenomen, de aanwezigheid van het algemene ziekenhuis is een mooie verwezenlijking!
     
  • Biodevice-CRO: hier wordt een biodevice-toolbox ontwikkeld voor een snelle ontwikkeling van op maat gemaakte, schaalbare bioproces oplossingen voor cel-, gen-, en diagnostische bedrijven. De drie leden van het consortium bundelen hun expertises en krachten om een unieke cross-over oplossing te creëren die medische hulpmiddelen (Comate), elektronica (ICsense) en biowetenschappen (Antleron) combineert om een centrale uitdaging in de gezondheidszorg aan te pakken.
 

Over flanders.healthTech

flanders.healthTech is de jongste speerpuntcluster van 7, opgericht in 2021. De cluster omvat meer dan 90 O&O partners uit het Vlaamse ecosysteem en stimuleert en ondersteunt unieke innovaties in gezondheidszorg door samenwerkingen tussen bedrijven, kenniscentra, universiteiten en zorginstellingen te faciliteren en te ondersteunen. De cluster bouwt consortia rond biotech, medtech, en ICT. De consortia willen oplossingen creëren voor de nog vele onbeantwoorde medische noden. landers.healthTech ondersteunt de consortia met gespecialiseerde diensten en VLAIO-financiering (jaarlijkse call).

 

Delen: