Europees Innovatiefonds: nieuwe oproepen geopend

Publicatiedatum

De Europese Commissie lanceerde op 23 november 2023 een vierde oproep van het EU-innovatiefonds. Dit fonds heeft als doel om innovatieve oplossingen op de markt te brengen die de broeikasgasuitstoot door de industrie structureel verminderen. De oproep is gericht naar grotere en/of innovatieve ondernemingen. Het totale budget van de oproep bedraagt 4,8 miljard euro. De oproepen zijn gepubliceerd op de Funding and Tender Portal. Interesse? Schrijf je nu in voor een infosessie. 

Wat is het EU-innovatiefonds?

Het EU-innovatiefonds is een Europees financieringsprogramma dat als doel heeft om innovatieve oplossingen op de markt te brengen die de broeikasgasuitstoot door de industrie structureel verminderen en Europa koolstofneutraal helpen maken.

De oproep focust op de volgende onderwerpen:

  • Grootschalige projecten (kapitaaluitgaven hoger dan 100 miljoen euro)
  • Middelgrote projecten (kapitaaluitgaven tussen 20 miljoen en 100 miljoen euro)
  • Kleinschalige projecten (kapitaaluitgaven lager dan 20 miljoen euro)
  • Innovatieve cleantechproductie (zoals componenten voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie)
  • Proefprojecten voor validatie, testen en optimaliseren van zeer innovatieve oplossingen gericht op diepe decarbonisatie
  • Veiling voor de productie van RFNBO-waterstof

Deadlines voor indiening: 8 februari en 9 april 2024

De deadlines voor indiening van projectvoorstellen zijn 8 februari 2024 voor de veiling en 9 april 2024 voor de andere oproepen. De aanvraagprocedure verloopt in één fase. De resultaten zullen in het tweede kwartaal van 2024 bekend gemaakt worden voor de veiling en in het vierde kwartaal van 2024 voor de andere oproepen. 

Voor wie? 

Grotere en/of innovatieve ondernemingen 

Meer informatie

De Europese Commissie organiseert nog twee online infosessies over de nieuwe oproepen waarvoor je kan registeren: op 30 november 2023 over de veiling en op 7 december 2023 over de andere oproepen.

Aangezien deze projecten cruciaal zijn voor de industriële energie- en klimaattransitie in Vlaanderen, krijgen potentiële projectontwikkelaars in Vlaanderen een aanbod voor 1-op-1- begeleiding. Voor meer informatie kan je terecht bij:

Meer informatie is ook terug te vinden op de website van het EU-innovatiefonds, de VEKA-website en op de infodag:

Delen: