#EUindebuurtvanjekot! focust op innovatieve antwoorden op corona uitdagingen

Publicatiedatum
Een e-learningplatform over culturele diversiteit in de zorg, een zelfrijdende tractor die het werk in fruitplantages verlicht, een landbouwer die zelf direct zijn producten verkoopt via het principe van de korte keten of de toepassing van sensortechnologie in de visserij? Allemaal bieden ze op een innovatieve manier een antwoord op de uitdagingen waar we vandaag mee geconfronteerd worden. De online campagne #Europaindebuurtvanjekot zet hen graag in de kijker. ​

De campagne past in 'Europa in je Buurt', een jaarlijkse samenwerking tussen de vier Europese Structuur- en Investeringsfondsen in Vlaanderen (ESF, ELFPO, EFMZV, EFRO) waarbij ze de resultaten van Vlaamse projecten die met Europese steun gerealiseerd worden belichten.   

Omwille van de Coronacrisis laten we dit jaar vier projecten aan het woord die allen op een innovatie manier een antwoord bieden op de huidige uitdagingen.

Voor EFRO laten we Tom Coen, CEO van Octinion en actief in het AutoFruit-project, aan het woord.

Van arbeidsintensieve taken naar geautomatiseerde processen

De Vlaamse fruitteelt is een belangrijke economische sector die vakkennis en ondernemerschap combineert, maar zeer arbeidsintensief is, met de fruitpluk als piekperiode. Fruittelers moeten elk jaar opzoek naar duizenden seizoenarbeiders om het fruit tijdig geplukt te krijgen. Het vinden van het juiste personeel wordt ieder jaar moeilijker. De inzet van autonome voertuigen die het werk  van fruittelers aanzienlijk verlicht biedt hierop een antwoord.

Het strategisch onderzoekscentrum voor de Maakindustrie, Flanders Make, machinebouwers BAB Bamps en Octinion Agriculture en het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) ontwikkelen met Europese steun via het EFRO-project AutoFruit twee zelfrijdende platformen die een aantal handelingen in de appel- en perenteelt automatiseren. 

 

"Voor uitvoerend werk  binnen de land -en tuinbouw wordt sterk gerekend op seizoenarbeiders, Door de invoer van de automatisatie kan je anticiperen op het feit dat het vinden van seizoenarbeiders steeds problematischer wordt."
Foto Tom Coen, CEO Octinion
Tom Coen
CEO Octinion, partner in AutoFruit project
Autonoom voertuig

Intensieve testfase prototypes
Met een elektrisch aangedreven platform en een dieselvoertuig wordt onderzocht hoe verschillende handelingen in appel- en perenteelt zoals gewasbescherming, onkruidbestrijding en grasstrokenbeheer, plaagdetectie en oogstinschatting kunnen geautomatiseerd worden.  De proefterreinen van pcfruit in Sint-Truiden, doen dienst als living lab om de voertuigen intensief in de praktijk te testen, De resultaten van het project worden continu overgedragen naar de telers, kennisinstellingen, belangenorganisaties en de overheid via gerichte demonstraties en deelname aan conferenties, beurzen, de media en sociale media.

Het project AutoFruit wordt gerealiseerd door PC FRUIT, met de steun van EFRO. Meer info over het project via de website van PC Fruit.