Einsteintelescoop: hightech bedrijven gezocht
België, Nederland en Duitsland bundelen de krachten om de Einsteintelescoop naar de Maas-Rijn regio te halen. De Einsteintelescoop is een hightech ondergronds meetstation dat zwaartekrachtgolven zal meten. Wil jouw bedrijf deel uitmaken van dit ambitieus wetenschappelijk project? Ontdek hoe.

7 technologiedomeinen
De bouw en exploitatie van de telescoop vereisen veel technologische vooruitgang. Voor de constructie van de telescoop zijn 7 technologiedomeinen gedefinieerd die verder worden ontwikkeld via onderzoek en ontwikkeling. Als bedrijf of organisatie kan je mee participeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en deel worden van het internationaal ecosysteem rond de Einsteintelescoop.
-
1Computationele & datagestuurde technologieën
Baanbrekende computationele en data-gestuurde technologieën voor het real-time analyseren van enorme hoeveelheden complexe data.
-
2Digitale technologie en automatisering
Innovatieve technologieën voor efficiënte bouw, assemblage en gebruik van instrument en infrastructuur.
-
3Optica
Geavanceerde optische componenten en systemen en innovatieve productietechnieken.
-
4Sensoren en elektronica
Ultragevoelige sensoren, complexe instrumentatienetwerken en betrouwbare regelsystemen moeten de toestand van de Einsteintelescoop permanent in het oog houden.
-
5Toekomstbestendige bouw
De bouw, logistiek en inrichting van de uitgebreide ondergrondse infrastructuur van de detector vraagt om innovatieve en kostefficiente oplossingen voor trillingvrije, circulaire en duurzame bouwinnovaties in ondergrondse infrastructuur.
-
6Trillingsdemping
Nieuwe technieken voor ontwerp en de maakbaarheid van trillingsvrije hoofd- en hulpsystemen.
-
7Vacuümtechnologie
Hoge vacuümkwaliteit, strenge materiaaleisen, geometrische stabiliteit en complexiteit van ondergrondse installatie en onderhoud.
Naast de prioritaire technologiedomeinen zijn er nog veel andere uitdagingen die bij de ontwikkeling en bouw van de Einsteintelescoop een rol spelen: cleanroom technologie, energie, batterij technologie, geologie en hydrogeologie, duurzaamheid, cryogenica.
Interesse om mee te werken?
Neem contact op met de experten van het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek (FWO).
Website met informatie
Wil je alles weten over de Einsteintelescoop en hoe jouw bedrijf kan bijdragen? Surf dan snel naar de website ‘Einstein Telescope for business’. Je vindt er alle info en kan rechtstreeks contact opnemen met experts bij het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek (FWO).
Infosessie gemist?
Op 18 juni organiseerden we een infosessie voor bedrijven in Leuven. Deelnemers kregen er zicht op de technologische uitdagingen van dit project én de Vlaamse steunmaatregelen die beschikbaar zijn voor bedrijven die hieraan willen meewerken.
Heb je het gemist en wil je meer informatie over steunmaatregelen? Contacteer VLAIO-bedrijfsadviseur Yves Ozog.
Beluister ook onze podcast
VLAIO-bedrijfsadviseur Yves Ozog gaat in gesprek met Maxime Corvilain, valorisatie-expert bij het Einsteintelescoop projectteam Vlaanderen (FWO). Je komt meer te weten over dit ambitieus project en wat het concreet voor jouw onderneming kan betekenen.