EFRO steunt uitrol Mobipunten

Publicatiedatum
Onlangs keurde de EFRO Managementautoriteit de realisatie van 9 Mobipunten-projecten goed. Deze 9 projecten ontvangen een totale steun van 5 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Een mobipunt is een herkenbare plek met een divers aanbod aan vervoersmogelijkheden. Deze vervoersmodi zijn op elkaar afgestemd en worden bij voorkeur aangevuld met extra diensten zoals bijv. deelfietsen, laadpalen, een ophaalpunt voor pakjes of een fietsenherstelplaats. Het mobipunt is doorgaans in een stationsomgeving gelegen en wordt ook ruimtelijk optimaal georganiseerd. Doel van de mobipunten is de combimobiliteit te faciliteren: de toegang tot en de overstap tussen de verschillende vervoersmogelijkheden.

Door een mobipunt wordt de overstap naar verschillende vervoersmogelijkheden beter mogelijk gemaakt. Het uiteindelijke doel is om mensen ertoe aan te zetten om meer gebruik te maken van duurzamere transport middelen. Het is positief dat er in deze EFRO-oproep verschillende projecten uit de Westhoek, en de Brusselse rand worden gesteund. In de Westhoek zijn er weinig alternatieven voor de eigen auto, wat tot vervoersarmoede leidt. De projecten in de Brusselse rand passen in de Minder Hinder-strategie om Brussel te ontlasten bij de werken aan de ring.
foto minister Crevits
Hilde Crevits
Vlaams minister bveoegd voor innovatie en economie

De oproep was specifiek gericht op Mobipunten van minstens regionale schaal. Met deze oproep wenst het EFRO-programma dan ook een aanzienlijke impact op het terrein te realiseren. Er werd daarom gemikt op projecten met een ruime schaalgrootte.

Het zwaartepunt van de goedgekeurde projecten ligt in de Vlaamse rand rond Brussel, en de Westhoek. Zo zijn er projecten in de gemeenten Asse, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Vilvoorde, Weerde, Haacht, Diksmuide, Ieper, Veurne.