Eerste Hoppinpunt in Veurne opent bij station

Publicatiedatum

Het Veurnse station is meer dan ooit het mobiliteitsknooppunt van de regio, want het allereerste Hoppinpunt in de stad werd er op 13 februari geopend.

©Stad Veurne

Een Hoppinpunt is een vervoersknooppunt waar er een aanbod is van verschillende vervoermogelijkheden. Hoppin past binnen de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse Overheid. Daarin staat combimobiliteit centraal. Dat is het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken of een stukje wandelen horen erbij. Een hoppinpunt brengt dit allemaal samen op 1 plaats. Zo kan je er vlot van de trein naar de bus of de deelfiets overschakelen en kan je als reiziger duurzaam met het geschikte vervoermiddel jouw verplaatsing maken! Bovendien zijn er ook parkeermogelijkheden voor personenwagens en alle soorten fietsen. Ondertussen breidt het netwerk van Hoppinpunten zich verder uit over Vlaanderen en staan er komende jaren zo'n 2000 gepland. Sommige zijn eenvoudige overstappunten, andere hebben uitgebreidere faciliteiten.

Het eerste Veurnse Hoppinpunt is aangelegd bij het station, aan de zijde van de Berkenlaan. Er zijn individuele fietslockers (ook voor buitenmaatste fietsen), met mogelijkheid tot het opladen van de batterij van de elektrische fiets, een elektrische fietspomp en een fietsherstelzuil. Daarnaast zijn de laadpalen en de pakjesautomaat van Bpost naar hier verhuisd. Er staat ook een zelfreinigend toilet.
 

Overstappen van het ene op het andere vervoermiddel, lukt veel vlotter op een Hoppinpunt. De Hoppinpunten zijn plekken waar verschillende vormen van transport elkaar ontmoeten. Het eerste Veurnse Hoppinpunt aan het station is uitgerust met heel wat faciliteiten. In de nabije toekomst komt er ook een lokaal Hoppinpunt te Bulskamp en Houtem.

Pascal Sticker
schepen van Mobiliteit

Vlakbij het station vind je ook de deelfietsen van het Transmobil-project en de haltes van De Lijn. Tegelijkertijd zijn het fiets- en wandelpad tussen de Brugse Steenweg en de Berkenlaan opnieuw aangelegd. Intussen is De Lijn ook bezig met de aanleg van een gloednieuw perron, ter hoogte van het historische tramgebouw, waar zowel de lijnen richting de kust als het binnenland zullen samenkomen.

Het Mobipunt is mogelijk dankzij de steun van Europa (40%) en de provincie West-Vlaanderen (4,15%). De investering bedraagt 461.098,57  euro, waarvan  107.746 euro komt van Europa via EFRO en 11.190,93 euro van de provincie.

Ontdek hier alles over Hoppin.

Delen: