Dit zijn de winnaars van de Blue Innovation Awards 2021

Publicatiedatum
De Blue Innovation Awards van De Blauwe Cluster plaatsen innovatieve projecten, producten en diensten in de lokale blauwe economie in de kijker. Dit jaar werden de winnaars bekendgemaakt in Dubai binnen het kader van G-STIC en de Wereldexpo 2020.

Vijf winnaars 

De genomineerden werden beoordeeld op vijf criteria: innovatief karakter, link met de blauwe economie, marktpotentieel, internationale ambities en de link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. 

  • De Blue Innovation Wave-award ging naar het project "Leveraging AI for carbon-neutral shipping" van Toqua. Dit project zet in op het gebruik van artificiële intelligentie om de CO2-uitstoot van schepen te verminderen. Toqua kreeg steun van VLAIO via een ontwikkelingsproject
  • In de categorie Corporate Blue Innovation Wave was de MANTA-line van Bexco de winnaar. De MANTA-line is een zwevende oplossing voor ankertouwen voor drijvende windinstallaties.
  • De Blue Innovation Swell-award ging naar MPVAqua, een samenwerkingsinitiatief van Tractebel, Jan De Nul, DEME, Soltech en UGent. Dit project onderzoekt de installatie van zonnepanelen op zee.
  • De Blue Innovation Captain-award was voor het project "Port of Antwerp: The Echodrone & more" van de Haven van Antwerpen. In het kader van dit project werd een volledige innovatieroadmap ontwikkeld rond een autonoom dieptepeilschip.  
  • Ook het publiek reikte een award uit. De Inspiration Blue Wave-award ging naar het project "A triple helix approach for innovation in the Belgian Navy (De Belgische Marine)". 
 

De Blauwe Cluster

De Blauwe Cluster is een netwerk van innovatieve organisaties die zich toeleggen op de ontwikkeling en bevordering van duurzame economische activiteiten op zee. Dit netwerk ondersteunt bedrijven bij het opzetten van partnerschappen met andere bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties om innovatieprojecten tot stand te brengen en uit te voeren. De Blauwe Cluster stimuleert ook het delen van kennis en streeft naar een groter maatschappelijk draagvlak voor de blauwe economie.