In dialoog over het integraal handelsvestigingsbeleid

Publicatiedatum
Vlaanderen wil de bedrijvige kernen in steden en gemeenten verder versterken. Het neemt daarvoor tal van beleidsmatige en regelgevende initiatieven. Tijdens een Thematische Overlegtafel van de VVSG op 17 november gaven het kabinet van minister Jo Brouns en VLAIO een stand van zaken. Wat mogen de gemeenten de komende maanden en jaren verwachten?
Foto van JC, unsplash.com

Vertrekpunt van de talrijke Vlaamse initiatieven is de mededeling aan de Vlaamse Regering ‘Werk aan de winkel’ van 4 september 2020. Dit plan van aanpak focust op drie sporen die innovatie in de sector stimuleren, het regelgevend kader bijsturen en een flankerend beleid voor bedrijvige kernen voorzien.

Aanpassen van het regelgevend kader

De Vlaamse Regering keurde ondertussen de hervorming van de regelgeving van het integraal handelsvestigingsbeleid voor een tweede maal principieel goed op 28 oktober 2022. De grote lijnen van deze wijziging van het decreet lees je in onderstaand nieuwsbericht. Over dit voorontwerp wordt nu het advies van de Raad van State gevraagd.

Is een Vlaams beleidskader wenselijk?

De Vlaamse Regering kan een Vlaams beleidskader ontwikkelen voor het integraal handelsvestigingsbeleid. VLAIO ging hierover in gesprek met de aanwezige gemeenten. Hebben zij nood aan duidelijke restricties, vastgelegd op Vlaams niveau, op de verder ontwikkeling van de detailhandel? De aandachtspunten die uit dit gesprek naar voor kwamen, neemt VLAIO mee in de evaluatie van het beleid.

Verhogen van de competenties bij gemeenten

Extra middelen via het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ boden via de oproepen kernversterking van VLAIO kansen aan gemeenten om te investeren in hun bedrijvige kernen. Ook de kosteloze, individuele ondersteuning door de Profploeg werd ingezet in 93 gemeenten. Heel vaak werkte deze Profploeg mobiliserend om ideeën binnen het lokaal bestuur te versnellen.

In collectieve leertrajecten zullen gemeenten in 2023 en 2024 verder begeleid worden om het evenwicht tussen wonen, werken en winkelen in de kernen te bewaren of te herstellen. Met de Vitrine komt er weldra ook een interactief online platform voor en door bedrijvige kernen. Goede praktijken, inspiratie, voorbeelden, kennis en informatie verspreiden zich zo vlotter onder de Vlaamse steden en gemeenten.

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen

Delen: