Cybersecurity, een uitdaging ook voor kmo’s

Publicatiedatum
Op 10 juni 2020 organiseerde het Interregproject Factory 4.0 een webinar over cybersecurity en maakte het de balans op na 4 jaar transnationale samenwerking.

Het project Factory 4.0, dat wordt uitgevoerd binnen  Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen, versnelt de transformatie van bedrijven naar een Industrie 4.0 fabriek. Dankzij een aanpak in etappes krijgen kmo’s met een productiecapaciteit informatie over de mogelijkheden van Industrie 4.0, de uitdagingen en de mogelijkheden tot het transformeren van hun productieapparaat.Vanuit Vlaanderen nemen POM West-Vlaanderen en SIRRIS deel aan dit project.

Eén van de uitdagingen waar kmo’s mee geconfronteerd worden is cybersecurity. Op 10 juni 2020 organiseerde het project Factory 4.0 een webinar over dit thema. Het webinar startte met de getuigenis van Geert Ostyn, senior vice president van de Picanol Groep, die recent het slachtoffer werd van cybercriminelen. Daarnaast kwamen ook een aantal experten aan bod, waaronder Kurt Callewaert en Tijl Deneut van HOWEST die hun inzichten deelden uit het proeftuinproject ICI 4.0.

Het webinar sloot af met een balans na 4 jaar Factory 4.0, aangevuld met enkele getuigenissen door bedrijven. Het volledige webinar kan je online bekijken, maar via de playlist kan je ook de individuele bijdragen van de verschillende sprekers raadplegen.

Kmo's uit de provincies Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen die na het bekijken van deze informatie interesse hebben in een bedrijfsscan in het kader van Factory 4.0 kunnen vrijblijvend contact opnemen met Bert Vlaminck van POM West-Vlaanderen ( bert.vlaminck@pomwvl.be ). Opgelet: de scan dient te worden uitgevoerd voor eind september 2020.

Ook VLAIO neemt verschillende initiatieven rond cybersecurity waarbij het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity de basis vormt. Zo kan een kmo een opleidingstraject volgen om te leren hoe die zich optimaal kan beschermen tegen cybercriminelen. Meer informatie over deze initiatieven is te vinden op www.digitaletoekomst.be.