Centrum Bouw 4.0 leidt bouwprofessionals door digitale transformatie

Publicatiedatum
De digitale transformatie opent tal van mogelijkheden voor de bouwsector, zoals BIM, 3D-scanning, drones, robotisatie en augmented reality. Maar welke technologieën kunnen een meerwaarde betekenen voor de verschillende bouwondernemingen? Welke tools kunnen hen helpen om efficiënter te werken?

Om bouwprofessionelen wegwijs te maken in dit ruime aanbod, zet het WTCB via het EFRO-project Centrum Bouw 4.0 in op demonstraties van innovatieve tools, gefocust op de aannemer en de werf.
verven met exo-skelet

Streven naar meer efficiëntie en een hogere kwaliteit

De digitale evolutie zorgt voor een snel veranderende context die ons continu nieuwe mogelijkheden biedt. Zo wint virtueel bouwen dankzij BIM steeds meer aan terrein binnen de bouwsector, zullen drones binnenkort alsmaar vaker te zien zijn op werven, zullen exoskeletten het fysieke werk verlichten, zal 3D-scanning voor snellere en nauwkeurigere opmetingen zorgen, zal augmented reality toelaten om aan de hand van een smartphone virtuele elementen of informatie te projecteren in de echte wereld en zal het Internet of Things ook op de bouwplaatsen alomtegenwoordig zijn.

Maar niet alle technologieën zijn voor elke bouwprofessioneel even interessant. Zo zullen bepaalde toepassingen – afhankelijk van het bouwberoep en de specifieke noden en behoeftes van het bouwbedrijf – een grotere meerwaarde bieden dan andere. Digitalisering is dus geen doel op zich, maar biedt wel de nodige hulpmiddelen om te komen tot meer efficiëntie en een hogere kwaliteit. Elke bouwprofessioneel moet dus weldoordachte keuzes maken in het ruime aanbod aan technologieën.

Welke technologie?

De website Digitalconstruction.be kan de bouwprofessionelen helpen bij het maken van onderbouwde keuzes door de verschillende toepassingen van de technologieën op te lijsten en te beschrijven. Het biedt de mogelijkheid om de beschreven toepassingen te filteren op thema, projectfase en/of bouw-beroep en geeft vervolgens van elke toepassing ook praktische informatie.

Wanneer bepaalde toepassingen de aandacht getrokken hebben, kunnen ze ook live getest worden door een demonstratie te volgen in één van de demonstratiehubs.

Toepassingen testen

Om de verschillende technologieën en hun toepassingen live te testen, worden er momenteel in het kader van het project ‘Centrum Bouw 4.0’ twee demonstratiehubs ontwikkeld:

een mobiele hub die volgeladen is met tools die interessant kunnen zijn voor de bouwprofessioneel en waarvan de mogelijkheden ter plaatste getoond kunnen worden een vaste hub waar demonstraties gegeven zullen worden en waar de gelegenheid gecreëerd zal worden om opleidingen te volgen en contacten te leggen met onder meer technologie-aanbieders, softwarehuizen en studiebureaus. Op die manier kunnen nieuwe ideeën ontstaan en kunnen – vertrekkende van de specifieke noden en behoeftes van de bouwprofessionelen – nieuwe toepassingen ontwikkeld worden.

Mobile hub

Nieuwe technologieën, voor elke bouwprofessioneel!

De bouwprofessionelen moet zich dus niet laten afschrikken door de vele nieuwe technologieën die op hen afkomen, maar kunnen zich, in het kader van Centrum Bouw 4.0, laten gidsen door het WTCB. Aan de hand van de website DigitalConstruction.be kunnen ze ontdekken welke technologieën voor hen interessant kunnen zijn, kunnen ze desgewenst een live demonstratie reserveren in één van de demonstratiehubs en kunnen ze al deze informatie gebruiken om doordachte keuzes te maken op maat van hun onderneming waardoor ze voortaan nog efficiënter zullen kunnen werken.

Het project Centrum Bouw 4.0 ontving 859.076 euro steun vanuit EFRO. Daarnaast werd het ook mee gefinancierd van Vlaanderen voor 214.769 euro.

Ben je benieuwd om meer te weten te komen over het project? Neem dan zeker een kijken op de EFRO - Projectendatabank  of bezoek de website www.digitalconstruction.be waar je meer info vindt over het Centrum Bouw 4.0 en de demonstratiehubs.