Budget binnen oproep Screen Flanders verdubbeld: steun voor 14 projecten

Publicatiedatum

Screen Flanders investeert 2.983.000 euro in 14 nieuwe audiovisuele producties. Initieel was 1,5 miljoen euro beschikbaar, maar dat budget werd verdubbeld door minister van economie Jo Brouns door de hoge vraag en hoge kwaliteit van de ingediende dossiers. Hierdoor kan Screen Flanders aan 9 extra projecten steun toekennen. 

Hefboom van 8,78 per geïnvesteerde euro

De 14 gesteunde producties zullen meer dan 26 miljoen euro aan in aanmerking komende audiovisuele uitgaven genereren in het Vlaams Gewest. Dat betekent een economische hefboom van 8,78 per geïnvesteerde euro. De steunbedragen binnen de oproep variëren tussen 30.000 en 400.000 euro per project. 

Vijf series en negen films

Binnen de oproep krijgen vijf series steun. Van die vijf zijn drie majoritair Vlaams: This is Not a Murder Mystery, Dood Spoor en de animatieserie Interstellar Ella (seizoen 2). De series Call Me Levi en Safe Harbor zijn internationale coproducties. 

Screen Flanders steunt ook negen speelfilms, waarvan vier majoritair Vlaams: Patsers, Ferry 2, Milano en Jonge Harten. Drie zijn minoritair Vlaamse animatiefilms: Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik, Heidi en de redding van de Lynx, en Outfoxed. Twee zijn internationale fictiefilms: Steal Away Home en The Girl from Köln. 

Van de 14 ondersteunde producties is de verdeling majoritair/minoritair Vlaams exact 50%, en zijn er vier animatieprojecten versus tien fictieprojecten.

Welke series krijgen steun?

 • 1

  Een fictieserie geschreven door Malin-Sarah Gozin

  Een fictieserie geschreven door Malin-Sarah Gozin ('Clan', 'Tabula Rasa') die de reeks ook samen met Hans Vercauter regisseert. De opnames vinden plaats in Mechelen, Antwerpen en Brussel. Dood Spoor is een productie van Lompvis voor PlayMedia en Streamz. De internationale sales is in handen van Caviar. Dood Spoor gaat over iemand met een uitzonderlijke gave die een vastgeraakt politieonderzoek mee helpt oplossen. 

 • 2

  Een visueel verbluffende en verrassende whodunit

  Een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. Christophe Dirickx en Paul Baeten schreven het scenario, Hans Herbots en Matthias Lebeer regisseren de serie. This is Not a Murder Mystery is een productie van Panenka. VRT, RTL, Proximus, Studiocanal en de Europese fictiesamenwerking New8 zijn bevestigd als distributiepartners.

 • 3

  Animatieserie over de avonturen van Ella en haar vrienden in de ruimte

  Animatieserie over de avonturen van Ella en haar vrienden in de ruimte. Marianne Op de Beeck, An De Gruyter en Ilka De Bisschop schreven het script, Tom Van Gestel en Freek Quartier regisseren de serie. Het tweede seizoen van Interstellar Ella is een productie van het Vlaamse Fabrique Fantastique in coproductie met Canada. Studio Fantastique verzorgt de animatie. Aardman Animation is de internationale sales agent en Studio 100 TV is aan boord in Vlaanderen.

 • 4

  Duits-Belgische fictieserie over Levi Strauss

  Duits-Belgische fictieserie over hoe Levi Strauss één van de eerste miljonairs ooit wordt. De Vlaamse coproducent is Bravado Fiction. Neele Vollmar en Robert Kause schreven het scenario, Vollmar is tevens regisseur. De cast bestaat uit Vincent Redetzki, Amy Benkenstein en Anton von Luck. De serie is verkocht in Duitsland aan ARD/Degeto en MDR, Bavaria Media verzorgt de internationale sales.

 • 5

  Nederlands-Belgische coproductie

  Safe Harbor is een achtdelige Nederlands-Belgische coproductie van Submarine Productions met Menuetto Film als Vlaamse coproducent. Mark Williams (Ozark) is de showrunner. Scenaristen zijn Mark Williams, Carl Joos, Caroline Alderson en Iain Weatherby. Arne Toonen, Inti Calfat & Dirk Verheye regisseren de serie. De cast bestaat uit Alfie Allen, Charlie Murphy, Jack Gleeson, Martijn Lakemeijer en Charlotte Timmers. De opnames vinden plaats in Antwerpen. Streamz en Videoland zullen de serie uitzenden in Vlaanderen en Nederland. Het is een serie over Marco en Tobias, twee computernerds die een criminele organisatie helpen in te breken in het computersysteem van de haven. 

Jonge harten ©Thomas Nolf

Welke films krijgen steun? 

 • 1

  De tweede Ferry-film die te zien zal zijn op Netflix en VRT

  Wannes Destoop regisseert de tweede Ferry-film, een productie van Sallie Gardner & Domm. Tibbe van Hoof en Geerard Van de Walle schreven het scenario. De cast bestaat uit o.a. Frank Lammers en Huub Smit. Bevestigde distributiepartners zijn Netflix, VRT en Federation Studios. Het wordt een tweede film over de gezapige drugsbaron Ferry, bekend uit 'Undercover' en 'Ferry'. 

 • 2

  Speelfilmdebuut over hoe je wereld op zijn kop staat bij de allereerste verliefdheid

  Speelfilmdebuut van Anthony Schatteman, die ook het script schreef, over hoe je wereld op zijn kop staat bij de allereerste verliefdheid. Jonge Harten is een productie van Polar Bear. De cast bestaat uit Lou Goossens, Marius De Saeger, Geert Van Rampelberg, Emilie De Roo en Dirk Van Dijck. De opnames vonden plaats in Wetteren en Deinze. VRT is bevestigd als partner.

 • 3

  Verhaal van een alleenstaande vader met Matteo Simoni in de hoofdrol

  Milano is de eerste fictielangspeelfilm van Christina Vandekerckhove (Rabot), die ook het scenario schreef. De cast bestaat uit Matteo Simoni, Basil Wheatley, Alexia Depicker, Jo Deseure en Taeke Nicolaï. De opnames vonden o.a. plaats in Gent. Lunanime is producent, VRT is coproducent en Lumière zal de film verdelen in de Benelux. Alain (Matteo Simoni) voedt zijn zoon Milano alleen op. Hij is vastbesloten om zijn zoon een goede toekomst te geven, maar plots duikt de moeder van Milano ook terug op. 

 • 4

  Vijf jaar na Patser

  Een film van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Bram Renders, Sven Huybrechts en Ruben Vermeersch schreven het scenario, dat zich vijf jaar na Patser afspeelt. De cast bestaat uit Matteo Simoni, Nora Gharib, Saïd Boumazoughe en Junes Lazaar. De opnames vinden plaats in Antwerpen en Nederland. Patsers is een productie van A Team Productions.

 • 5

  Over hoe de 17-jarige Vera Brandes het legendarische concert van Keith Jarret in Keulen organiseert en muziekgeschiedenis schrijft

  Een film over hoe de rebelse 17-jarige Vera Brandes het legendarische concert van Keith Jarrett in Keulen organiseert in 1975 en zo muziekgeschiedenis schrijft. Het script en de regie zijn in handen van Ido Fluk. De cast bestaat uit Mala Emde, John Magaro en Michael Chernus. Lemming Film België is de Vlaamse coproducent. September Film brengt de film uit in de Benelux.

 • 6

  Canadees-Belgische coproductie over de vriendschap tussen een tiener kunstenares en een vluchtelinge uit Congo

  Een film van Clement Virgo, geschreven door Virgo en Tamara Faith Berger. Tussen Fanny, een tiener kunstenares, en Cécile, een vluchtelinge uit Congo, ontstaat een onwaarschijnlijk vriendschap die tot grote spanningen en verre gevolgen leidt in hun stad. Een Canadees-Belgische coproductie met Potemkino Port als Vlaamse coproducent.

 • 7

  De tweede Dikkie Dik film, Nederlands-Vlaamse coproductie

  Joost van den Bosch en Erik Verkerk verfilmen de tweede Dikkie Dik-film, naar een scenario van Burny Bos. De film is een Nederlands-Vlaamse coproductie met Eyeworks Film & TV Drama als Vlaamse coproducent. De Gentse studio Animal tank verzorgt de animatie, In The Air distribueert de film in de Benelux en Ketnet is bevestigd als partner

 • 8

  Heidi redt een lynxfamilie van een hebzuchtige zakenman, Vlaams-Duitse coproductie

  In deze film redt de wereldberoemde Heidi een lynxfamilie en hun huis van een hebzuchtige zakenman. Heidi en de redding van de Lynx is een productie van het Duitse Studio 100 Media en het Vlaamse Hotel Hungaria Animatie. Tobias Schwarz neemt de regie op zich, naar een scenario van Rob Sprackling. Kinepolis Film Distributie brengt de film uit in de Benelux.

 • 9

  Iers-Belgisch-Luxemburgse productie

  3D-animatiefilm in regie van Paul Bolger, naar een scenario van Barry Devlin. Outfoxed is een Iers-Belgisch-Luxemburgse productie met Walking The Dog als Vlaamse coproducent. Walking The Dog Studio en Frame 13 verzorgen de animatie in het Vlaams Gewest. JUST4KIDS brengt de film uit in de Benelux, KMBO in Frankrijk, en MK2 verkoopt de film in de rest van de wereld. Een verhaal vol actie en avontuur over een familie vossen. 

Outfoxed
 

Wat is Screen Flanders?

Screen Flanders is een initiatief van VLAIO in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Het vult sinds 2012 de culturele steun van het VAF aan met broodnodige economische ondersteuning die via VLAIO ter beschikking wordt gesteld. Belgische én buitenlandse producties kunnen via een Belgische (co)producent tot 400.000 euro terugbetaalbare steun krijgen. In ruil hiervoor dient men een veelvoud (de ‘hefboom’) aan structurerende uitgaven te doen in het Vlaamse Gewest. Hierdoor kan in Vlaanderen aan kennisopbouw gedaan worden en kan de sector groeien.

 

Delen: