Blikopener wil praktijkgericht onderzoek door hogescholen aanbieden aan kmo’s

Publicatiedatum
De Vlaamse hogescholen gidsen ondernemingen in hun zoektocht naar snelle en efficiënte innovaties. Onderzoekers van de Vlaamse hogescholen geven eerstelijnsadvies via Blikopener en leiden toe naar state-of-the-art-kennis.

Minister van Innovatie Phillippe Muyters en minister van Onderwijs Hilde Crevits maakten in maart voor de volgende vier jaar 4,15 miljoen euro per jaar vrij om hogescholen de kans te geven, via een kennisdiffusieproject hun enorme hoeveelheid aan kennis open te stellen voor kmo's en social-profitorganisaties.

Anders dan universiteiten zijn hogescholen gericht op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, wat maakt dat ondernemingen en social-profitorganisaties vrijwel onmiddellijk met de resultaten praktisch aan de slag kunnen. En dankzij hun regionale spreiding en hun actieve verbondenheid met Vlaamse kmo's en social-profitorganisaties, zijn de hogescholen ook de geknipte partners. Zo kunnen de hogescholen meer dan 2.000 onderzoekers ter beschikking stellen van de ondernemingen en bestrijken ze met 19-tal thema’s zowat alle belangrijke onderzoeksdomeinen.

Het project dat ondertussen de naam Blikopener meekreeg, is de ideale tool om ondernemingen en organisaties een eerstelijnsadvies te geven over hun problemen of vraagstellingen en de weg te wijzen naar mogelijke innovatiepartners, subsidiemogelijkheden en oplossingen. Blikopener wil nu ook met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) via het ‘Tetra-programma’, praktijkgericht onderzoek in het kader van Artificiële Intelligentie door hogescholen aanbieden aan kmo's.

Blikopener
Bikopener

Op 3 juni werd door VLAIO een oproep gelanceerd, specifiek gericht op toepassingsgerichte digitaliseringsprojecten vanuit de hogescholen met aandacht voor de implementatie van Artificiële Intelligentie bij ondernemingen en social-profitorganisaties.

Het gaat om projecten waarbij de hogescholen hun beschikbare kennis vertalen in concrete, nuttige informatie waarmee Vlaamse ondernemingen de kans krijgen om zo sneller en efficiënter te innoveren en nieuwe oplossingen te vinden. Er zijn evenwel een aantal voorwaarden aan verbonden: het moet onder andere gaan om onderzoek naar innovatieve projecten en technologieën die het leven makkelijker maken en de projecten moeten gestoeld zijn op reële vragen van ondernemingen of social-profitorganisaties. De deelnemende bedrijven en organisaties geven mee richting aan het onderzoeksproject en worden als eerste geïnformeerd over de projectresultaten.

Kmo’s en social-profitorganisaties die gebruik willen maken van de onderzoeksmogelijkheden aan de Vlaamse hogescholen, kunnen dat doen via www.blikopener.vlaanderen. Op deze speciaal voor dat doel ontwikkelde website tonen de Vlaamse hogescholen gezamenlijk, via onder andere beste praktijken, hun innovatieve slagkracht. Ondernemers kunnen er inspiratie opdoen over wat Artificiële Intelligentie kan betekenen voor de toekomst van hun organisatie en vaststellen hoe de hogescholen een toegevoegde waarde zijn bij het oplossen van de innovatie-paradox.

Delen: