9 op 10 Vlamingen gelooft in belang van de wetenschap

Publicatiedatum
85% van de Vlamingen gelooft dat wetenschap leidt tot een beter leven in de toekomst, maar is ook bezorgd over technologische vernieuwingen. Dat blijkt uit de eerste wetenschapsbarometer.
wetenschapsbarometer

Negen op tien Vlamingen erkent het belang van wetenschap en onderzoek. Voor 85% van de Vlamingen leidt wetenschap tot een beter leven in de toekomst.
 
Twee op de drie Vlamingen geeft aan geïnteresseerd te zijn in wetenschap. Slechts 13% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in wetenschap.
 
Ook is er bij de Vlaamse bevolking een duidelijk draagvlak voor financiële ondersteuning van wetenschap door overheid in het algemeen (77%). Zelfs als dat geen onmiddellijke voordelen biedt, blijft 63% voorstander.
 
De Vlaming heeft een groot vertrouwen in wetenschap an sich (75,7%), bij wetenschappers worden iets meer vraagtekens geplaats (39,3% akkoord en 42,6% neutraal), al overheerst ook daar vertrouwen.
 
De omarming van nieuwe technologische vernieuwing ligt lager dan het belang en de interesse: 51% gaat akkoord met de stelling dat we technologische vernieuwingen moeten omarmen en 29,7% is daartegenover neutraal. Opvallend is dat ouderen hier niet negatiever zijn dan jongeren, integendeel zelfs (57%).

Dit en veel meer blijkt uit de eerste Wetenschapsbarometer die het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) in opdracht van Vlaams minister Muyters liet uitvoeren.

Delen: