Hoe vind ik mijn weg in de wereld van de octrooien?

In deze opleiding leer je octrooien lezen en ze opzoeken op het internet. Een patent (of octrooi) is namelijk openbaar beschikbaar. Dat geldt ook voor de patenten van jouw concurrenten!

Dit event is afgelopen

Wanneer je op Espacenet-website in het veld ‘smart search’ de naam van een concurrent invult, krijg je een weergave van alle octrooien in zijn bezit.

Espacenet is een internationale octrooidatabank met meer dan 100 miljoen octrooidocumenten. Het is een zeer volledige databank die gratis geconsulteerd kan worden - een fantastische bron aan informatie! Je kan er nog veel meer terugvinden dan octrooien van concurrenten. Zo kan je nagaan in hoeverre octrooien nog geldig zijn, in welke landen,... en kan je op zoek gaan naar interessante technologieën.

Tijdens deze praktische opleiding leer je wat een octrooi juist is en hoe je werkt met Espacenet. Iedere deelnemer krijgt een computer toegewezen om al doende te leren. De cursus richt zich tot ondernemers die op zoek zijn naar een stevige basiskennis over octrooien.

Volgende topics komen aan bod

  • Wat is het verschil tussen een octrooi en andere beschermingsvormen zoals merk, model, auteursrecht?
  • Wat zijn de voorwaarden tot goedkeuring van een octrooi?
  • Aanvraagprocedure
  • Kostprijs
  • Hoe lees ik een octrooi?
  • Hoe vind ik octrooien gemakkelijk  terug in Espacenet?
  • Praktische oefeningen om te leren werken met Espacenet

Praktisch

Prijs

De prijs is 75 euro. In deze prijs zit het gebruik van één computer per deelnemer, krijg je een exemplaar van ‘het patentboekje' en een drankpauze.

Sprekers

Bjorn Kiekens en Hans Haagdorens (VLAIO)

Programma

13.00 uur: Ontvangst
13.30 uur: Start uiteenzetting
15.30 uur: Pauze
15.45 uur: Oefeningen
17.00 uur: Einde

Annulatie

De deelnameprijs is verschuldigd indien de annulatie gebeurt op minder dan 3 werkdagen voor de aanvang van het programma.

Deelnameprijs
€ 75
Organisator
Agentschap Innoveren & Ondernemen
Thema's

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Syntra-AB Campus Antwerpen Borsbeeksebrug 32 2600 Antwerpen