Wat leert de cyberaanval op brouwerij Duvel Moortgat jou over het belang van cybersecurity?

|
Cybersecurity (
Thema volgen
)

Brouwerij Moortgat, onder andere bekend van Duvel, kwam deze week in het nieuws als slachtoffer van een cyberaanval. De brouwerij is geen uitzondering. Elke dag krijgen Vlaamse ondernemingen te horen dat ze het slachtoffer zijn van een cyberincident en dit vaak met grote gevolgen. Ondanks deze vele voorbeelden blijven nog steeds veel ondernemingen denken dat het hen niet zal overkomen en zijn ze onvoldoende voorbereid op een cyberaanval. 

Brouwerij Duvel Moortgat (logo)

De schade bij een cyberaanval

Brouwerij Moortgat had gelukkig al enkele maatregelen genomen om zich beter te beschermen. Zo werd hun IT-afdeling snel gealarmeerd en kon de productie na één dag al gedeeltelijk terug opgestart worden. Voor andere Vlaamse ondernemingen is dat niet altijd het geval. Vaak denken zij dat ze door de mazen van het net zullen glippen of overschatten ze hun cyberveiligheid. Een grote fout, want cyberaanvallen kunnen veel schade aanrichten.

Naast financiële schade lijden getroffen bedrijven ook reputatieschade. Klanten en leveranciers verliezen hun vertrouwen. Stel jezelf enkele vragen. Wat zou de impact van een cyberaanval op je onderneming kunnen zijn? Ben je voldoende voorbereid om adequaat te reageren bij een cyberaanval?

Het belang van een cybersecuritybeleid

De cyberaanval bij brouwerij Moortgat toont aan dat elke onderneming nood heeft aan een cybersecuritybeleid op maat. Ondernemingen moeten zich daarbij niet enkel beschermen tegen cyberaanvallen, de zogenaamde cybersecurity. Ze moeten zich ook voorbereiden op hoe te reageren wanneer er toch een cyberincident plaatsvindt, beter bekend als cyber resilience. Ondernemingen die cyber resilient zijn, weten welke acties ze moeten uitvoeren om weer volledig operationeel te zijn na een aanval. Wacht als onderneming niet op wettelijke verplichtingen om van start te gaan met het versterken van jouw cyberveiligheidsbeleid, maar wees proactief.

Starten met jouw cybersecuritybeleid

Heb je nog geen strategie om de cyberveiligheid van je onderneming te verhogen? Of wil je de cyberveiligheid van je onderneming op een duurzame manier verbeteren? Krijg je daarbij graag meer vat op de kwetsbaarheden van je bedrijf? Dan is een cybersecurity verbetertraject iets voor jou! De door VLAIO geselecteerde dienstverleners ondersteunen kmo’s en maatwerkbedrijven bij het duurzaam versterken van hun cyberveiligheid.

Voor meer info, tips-and-tricks en nuttige links kan je terecht op www.vlaio.be/CS.

 

Delen:

Delen:

Profile picture for user patrick hauspie
patrick hauspie
VLAIO bedrijfsadviseur en programma-adviseur cybersecurity en artificiële intelligentie

Op een veilige manier digitaliseren en het potentieel van je onderneming ten volle benutten, gebruik makend van jaren ervaring in complexe systemen en software ontwikkeling, daar ga ik voor.