koffiezaak door Nafinia Putra van Unsplash

Werkloosheid en ondernemen

Je hebt een zelfstandig bijberoep en wordt werkloos?

Om je bijberoep als zelfstandige verder te zetten tijdens andere vormen van werkloosheid, moeten vier voorwaarden tegelijkertijd vervuld zijn:

  1. Je combineerde je zelfstandig bijberoep met een job als werknemer, gedurende ten minste 3 maanden voorafgaand aan je aanvraag van de werkloosheidsuitkering. Deze periode van 3 maanden wordt verlengd met de periodes van ziekte of tijdelijke werkloosheid.
  2. Je moet het bijberoep aangeven op het ogenblik van de aanvraag van de werkloosheidsuitkering. Doe je dit niet, moet je de uitkeringen terugbetalen en verlies je meerdere weken het recht op uitkeringen. Je kan zelfs vervolgd worden voor een strafrechtbank.
  3. Je mag deze activiteit niet uitoefenen van maandag tot vrijdag tussen 7 en 18 uur. Je verliest een uitkering per gewerkte zaterdag of zondag.
  4. Sommige activiteiten zijn verboden tijdens de werkloosheid, tenzij de activiteit 'van gering belang' is:
    1. een beroep dat alleen na 18 uur wordt uitgeoefend (bv. nachtwaker),
    2. de activiteiten die verboden zijn volgens de wet van 6 april 1960 (betreffende de uitvoering van bouwwerken): meer info bij je uitbetalingsinstelling,
    3. activiteiten in de horecasector (hotels, restaurants en drankgelegenheden) of vermaakondernemingen; van leurder, reiziger (verkoop van goederen aan huis of op markten); van verzekeringsagent of -makelaar.

Vraag altijd aan je werkloosheidsbureau of je aan de voorwaarden voldoet om bijberoep en werkloosheidsuitkeringen te combineren!

Artistieke activiteit is onderworpen aan bijzondere regels. De specifieke uitleg voor de audiovisuele of beeldende kunsten, de muziek, de literatuur, de podiumkunsten, het theater of de choreografie vind je terug in het infoblad T53 van de RVA.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: