Nieuwe fase voor douanecontroles tussen het VK en de EU

Brexit betekent dat er volledige sanitaire en fytosanitaire controles op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong komen. Maar ook voor andere sectoren kunnen de nieuwe invoereisen kwalijke gevolgen hebben. Ontdek hoe je onaangename verrassingen vermijdt in dit gesprek met Ilke Bliki, Brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade (FIT):

 

Update 14 september 2021:

Op dinsdag 14 september heeft de Britse regering een nieuw tijdschema vastgelegd voor de introductie van volledige invoercontroles voor goederen die vanuit de EU naar het VK worden geïmporteerd. De nieuwe deadlines die door de Britse regering als "pragmatisch" worden omschreven, zullen bedrijven meer tijd geven om zich voor te bereiden op deze controles, die in de loop van 2022 zullen worden ingevoerd. 

Dit laatste besluit vervangt de vorige update die op donderdag 11 maart van dit jaar werd aangekondigd. De nieuwe deadlines voor de nieuwe invoereisen zijn als volgt:

1. Vanaf 1 januari 2022 ipv 1 oktober 2021

  • De vereisten voor voorafgaande kennisgeving van sanitaire en fytosanitaire (SPS)-goederen;
  • De nieuwe eisen voor uitvoercertificaten.

2. Vanaf 1 januari 2022 

  • Volledige douaneaangiften en -controles

3. Vanaf 1 juli 2022 ipv 1 januari 2022 

  • Fytosanitaire certificaten en fysieke controles op SPS-goederen in grenscontroleposten.
  • Invoerveiligheidsaangiften.

Bronnen: 

 

Nieuwe douaneformaliteiten

“Toen de Brexit een feit werd, voerde het VK de nieuwe douaneformaliteiten gefaseerd in”, aldus Ilke Bliki. “Daarmee bleef de grote chaos op 1 januari 2021 weliswaar uit, maar de échte D-day aan de grensovergangen moet mogelijk nog komen. Vanaf 1 oktober gaan de controles immers een nieuwe fase in. Vlaamse exporteurs moeten vanaf dan – naast de gebruikelijke douaneformaliteiten – extra certificaten toevoegen bij de export van dierlijke en plantaardige producten. Aan Britse invoerzijde moeten de goederen vooraf worden aangemeld via een elektronisch platform.” 

Ilke Bliki
De chaos bleef weliswaar uit op 1 januari, maar de échte D-day aan de grenzen moet mogelijk nog komen.
Ilke Bliki
Brexit-coördinator FIT

Uitvoercertificaten, het hoogste goed

Maar wat betekent dit concreet? Ilke Bliki: “Voor de uitvoer van bepaalde producten van dierlijke of plantaardige oorsprong zal je een gezondheids- of fytosanitair certificaat moeten voorleggen bij elke zending – groot of klein – naar het VK. Het gaat daarbij onder meer om vlees, zuivel, vis, samengestelde producten waarin producten van dierlijke oorsprong zijn verwerkt, gereglementeerde planten en sommige plantaardige producten.” 

“Om het nodige certificaat te verkrijgen, dien je de zendingen te laten controleren door het FAVV, het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Vraag de controles tijdig aan – minstens 48 uur voorhand, weekends en feestdagen niet meegerekend – bij de lokale controle-eenheid of ‘LCE’ van het FAVV in jouw provincie.” 
 

concept van douanecontroles

Vertragende factor in een tijdkritische sector (en daarbuiten) 

Dat de extra controles en certificaatvereisten een ingrijpende verandering inhouden, is zacht uitgedrukt. Ilke Bliki: “Zonder het juiste certificaat komen de goederen vast te zitten aan de grens. Een dergelijke kink in de toeleveringsketen is ondenkbaar voor bederfbare goederen. Bedrijven die producten van dierlijke of plantaardige producten vervaardigen of verhandelen, doen er dan ook goed aan om hun hele supplychain grondig te evalueren, zowel aan Europese als Britse zijde én zowel aan leveranciers- als klantenzijde.”

“Wie is verantwoordelijk voor welke administratieve stap, en tegen welke deadline? Hoeveel extra tijd is er precies nodig voor de nieuwe logistieke flow? Wat betekent dit voor just-in-time-productie of -logistiek? Het zijn stuk voor stuk vitale vragen om momenteel te stellen in een tijdkritische sector als de voedingsindustrie. Al heeft de nieuwe douanerealiteit mogelijk ook een impact op andere sectoren. In welke mate de extra controles vertragingen aan de grens kunnen veroorzaken, is moeilijk te voorspellen.” 
 

 

Meer weten over de extra douanecontroles door de Brexit? 

 

Heldere afspraken, geoliede supplychain 

Naast de nieuwe administratieve verplichtingen zijn er nog belangrijke tips voor een vlotte export naar het VK. Ilke Bliki: “Kijk goed de ‘incoterms’ in je contracten na en – vooral – praat! Maak heldere afspraken met je klanten, leveranciers, logistieke dienstverleners en andere partners aan weerszijden van het Kanaal. En ga daarbij grondig na of iedereen in je supplychain zijn verantwoordelijkheden goed kent. Zo neem je het zekere zoveel mogelijk voor het onzekere.”