1 juli: wijzigingen e-commerce

De Brexit heeft ook voor e-commerce geleid tot ingrijpende wijzigingen. Zo zal je als Belgische onderneming vanaf 1 juli 2021 extra formaliteiten moeten vervullen als je goederen verkoopt via je webshop of via een Online Markt Plaats (OMP) aan Britse klanten. Zo zal je onder meer een Brits EORI-nummer en een Brits btw-nummer moeten aanvragen en invoer- en uitvoeraangiften moeten indienen.

Douane

Vanaf 1/1/2021 moeten jouw verzendingen door de douane. Je hebt hiervoor in de meeste gevallen een Belgisch en Brits EORI nummer nodig. Gelet op de complexiteit van het invullen van uitvoer- en invoer-aangiftes, raden we aan om een douane-expediteur aan te stellen, indien je die kennis zelf niet in huis hebt.

Importtarieven

Voor alle producten van preferentiële oorsprong gelden nultarieven voor import in het VK. Preferentiële oorsprong wil zeggen dat de goederen in voldoende mate van Britse of Europese oorsprong zijn. Zijn ze dat niet? Dan kunnen importtarieven van toepassing zijn.

BTW

Een export van goederen is in België in principe vrijgesteld van Belgische btw. Echter, de import van goederen in het Verenigd Koninkrijk, is nu onderhevig aan Britse btw. Die btw-behandeling is verschillend naargelang de waarde van de zending en de betrokkenheid van een online-marktplaats (OMP).

  • Indien de waarde van het pakket lager is of gelijk aan 135£, dan is de verkoper, met name de webshop of OMP verantwoordelijk voor het innen van de Britse btw, en zal die dus een Brits btw nummer nodig hebben.
  • Indien de waarde van het pakket hoger is dan 135£, dan is de invoerder verantwoordelijk voor het heffen van de Britse btw. Wie die invoerder is, wordt bepaald door de Incoterms en is afhankelijk van de afspraken die u maakt met uw klant of met de OMP (indien u via hun platform verkoopt).

Duidelijk hierover communiceren is de boodschap om te vermijden dat pakketten komen vast te zitten aan de grens, of dat klanten onverwachts import taks moeten betalen.

 

Een vraag over Brexit?

Raadpleeg hier de Brexitpagina van VLAIO, of stel je vraag aan onze Brexithelpdesk via brexit@vlaio.be. Specialisten van Enterprise Europe Network, Flanders Investment & Trade (FIT) en VLAIO staan voor je klaar met antwoorden en advies op maat!

Brexit update voor bedrijven

Blijf ook op de hoogte van het laatste Brexitnieuws door je in te schrijven voor de Brexit update voor bedrijven en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.