intellectuele eigendom IE IP

Intellectuele eigendom

Ons patentboekje

HOOFDSTUK 1

Vanzelfsprekend wil je je eigen creaties en vindingen zo goed mogelijk beschermen. Je wil tenslotte geld verdienen aan je investeringen. Maar wat kan je allemaal beschermen, waar en onder welke voorwaarden kan dat? Hoofdstuk 1 van Ons patent boekje – Koken: de ingrediënten geeft je een helder en inzichtelijk overzicht. Intellectuele eigendom for dummies: start hier! 

HOOFDSTUK 2

Wist je dat bepaalde intellectuele eigendomsrechten gratis zijn? Wil je weten waarom je maar beter zelf eens op zoek gaat in  merk-  en octrooidatabanken voor je op de markt komt? De info die je hier vindt, sluit prima aan bij de workshops zoeken in gratis online octrooidatabanken die VLAIO aanbiedt. Geïnteresseerd in de (financiële) voordelen van een octrooi? Dan verdient hoofdstuk 2 van Ons patent boekje - Koken kost geld jouw aandacht.

Want ook voor kmo's als de jouwe kan de bescherming van jouw intellectuele eigendom erg nuttig zijn. Het kan je geld opbrengen en/of heel wat kosten besparen. Je kan er fiscaal voordeel uithalen en vroegtijdig opportuniteiten, marktbedreigingen of nieuwe concurrenten mee ontdekken.

HOOFDSTUK 3

De beste beschermingsmix van jouw intellectuele eigendom bereid je door de juiste ingrediënten te kiezen en er slimme combinaties mee te maken. Ook timing en dosering spelen een cruciale rol. Dat alles leer je in hoofdstuk 3 van Ons patent boekje - Koken: de bereiding. 

Daar bekijken we of je wel een octrooi, merk of model nodig hebt en hoe je dat best aanpakt, er zijn immers praktische en strategische overwegingen waar je even bij moet stilstaan. Als je strategisch wil (leren) nadenken over je intellectuele rechten, ben je hier aan het juiste adres.

HOOFDSTUK 4

Los van de bescherming van jouw intellectuele rechten is het vaak ook aan te raden om het bestaan zelf van je eigen idee, ontwerp of uitvinding enz. of die van je werknemers of partners te documenteren en vast te leggen. Bij wie kan je ervoor terecht? Hoe pak je het aan? 

In hoofdstuk 4 van Ons patent boekje - Vastgekookt lees je alles over het hoe en het wat van de vaste dagtekening via het i-DEPOT, de notaris, het registratiekantoor, de gerechtsdeurwaarder, ESCROW (voor software), een aan jezelf gerichte aangetekende brief en beheersvennootschappen, en de voor-en nadelen van deze verschillende systemen.

HOOFDSTUK 5

Ondernemen doe je vaak niet alleen. Om tot een geslaagd resultaat te komen werk je als kmo intensief samen met partners, leveranciers, onderzoeksorganisaties, .... Maar hoe zit het in zulke samenwerkingsverbanden precies met de intellectuele eigendom? Wat kan je doen? Waar moet je op letten? Hoe stel je een goede samenwerkingsovereenkomst op en wat is er bijzonder aan de samenwerkingsafspraken tussen ondernemingen en publiek gefinancierde onderzoeksorganisaties?

Dat alles leer je in hoofdstuk 5 van Ons patent boekje - Samen koken.

HOOFDSTUK 6

Stel: je wil een product of vinding van iemand anders op de markt brengen. Omdat het nauw aansluit bij wat je al aanbiedt of omdat je de markt ervoor goed kent. Of omgekeerd, iemand is ervan overtuigd dat hij jouw oplossing goed aan de man of vrouw kan brengen. Wat moet je dan?

In hoofdstuk 6 van Ons patent boekje - Kant-en-klare bereidingen geven we je een overzicht van een aantal belangrijke aandachtspunten bij commerciële samenwerkingsovereenkomsten, o.m. ook bij het licentiëren van octrooien. Waar schuilen er gevaren, waar moet je op letten bij het verwerven van de intellectuele eigendom van iemand anders? En wat is het verschil tussen distributie en agentuur?

HOOFDSTUK 7

Jij investeert in innovatie, maar wil dat automatisch ook zeggen dat jij alle rechten in handen hebt? Hoe zit het met je personeelsleden? Wat met leveranciers, onderaannemers of de partners die bij jou project betrokken zijn?

In hoofdstuk 7 van Ons patent boekje - Mee-eters bekijken we hoe je jouw rechten het best vrijwaart. Daarnaast duiken we ook in de problematiek van de namaak: wat als jouw producten nagemaakt worden? En wat als jij van namaak zou beticht worden?

HOOFDSTUK 8

In hoofdstuk 8 van Ons patent boekje - Keukengeheimen & onthullingen, gaan we nog wat dieper in op het spanningsveld tussen het zo snel mogelijk tonen van jouw nieuwe oplossing (op beurzen, aan potentiële klanten) en het bewaren en bewaken van je geheim.

Verhullen of onthullen, that's the question. Wanneer doe je wat het best? Wat is de waarde van een geheimhoudingsovereenkomst en hoe ziet een goed model van geheimhoudingsovereenkomst eruit?

HOOFDSTUK 9

Hoofdstuk 9 van Ons patent boekje - Hulpkoks leert je dat je er niet alleen voor staat. Dat zowel de overheid als de privésector - vaak gratis, soms betalend – informatie respectievelijk uitgebreide ondersteuning aanbieden. Wie kan je waarvoor best inschakelen en hoe kan je hen snel bereiken? De belangrijkste spelers vind je hier op een rijtje.

HOOFDSTUK 10

De wondere wereld van octrooien en intellectuele eigendom bevat wel wat symbolen en vakjargon. Hoofdstuk 10 van Ons patent boekje - Keukenlatijn wijst je d.m.v. een verklarende begrippenlijst de weg en zorgt ervoor dat je je niet meer onder tafel laat praten.