Zelf aan de slag en eerste hulp bij cyberincidenten

Maak jouw bedrijf cyberveilig

Basisacties

Je kan zelf een aantal basisacties nemen om de cyberveiligheid van je onderneming te verhogen:

  • zorg voor goede wachtwoordbeveiliging met multi-factor authenticatie
  • doe regelmatig updates van programma's en maak back-ups
  • inventariseer alle IT-apparaten die in gebruik zijn
  • sensibiliseer je medewerkers rond cyberveiligheid

Gratis tools 

Het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Cybersecurity Coalition en de FOD Economie stellen een aantal gratis tools en gidsen ter beschikking: 

Stel een cybersecurity plan op 

Cyberveiligheid gaat verder dan technische oplossingen zoals een firewall, een antivirusprogramma en back-ups. Er is ook een procesmatige kant, met mensen als een van de zwakkere schakels. Hoe bouw je dit proces op? Hoe creëer je een cultuur van cyberveilig handelen? Welke stappen doorloop je bij een cyberaanval? Dit bepaal je allemaal in een cybersecurityplan.

Elke Vlaamse onderneming heeft nood aan een sterk onderbouwd plan van aanpak op maat van zijn organisatie. Dergelijke strategie integreert cyberveilig handelen in de alledaagse werking van het bedrijf. Bovendien stelt het cybersecurityverantwoordelijken in staat om meteen te handelen bij een cyberdreiging of –aanval. Maar... in de praktijk hebben nog te weinig ondernemingen zo'n plan. Slechts 30% zegt een cybersecuritystrategie te hebben waarbij procedures zijn uitgewerkt in een draaiboek. 

Volgende stappen 

Wil je je cybersecurity maturiteit verder verhogen? Doe dan beroep op een gespecialiseerde dienstverlener. Deze kijkt verder dan het IT gedeelte en zal je bijstaan om je cyberveiligheidsbeleid verder op punt te zetten en waar nodig de laatste nieuwe technologieën te introduceren. Via een verhoogd steunpercentage van de kmo-portefeuille voor cybersecurity of een cybersecurity verbetertraject kan je een dienstverlener inhuren.

 

Jouw kennis verder vergroten? 

Neem een kijkje in de eventkalender van VLAIO. Je vindt er alle activiteiten rond cyberveiligheid die partners uit het VLAIO-netwerk organiseren.  
Surf zeker ook eens Cybersecurity Bites. Hier vind je artikels op maat van ondernemingen en wordt het cybersecurity jargon je met bits en bites hapklaar geserveerd. 

 

Zo doen andere ondernemers het

Wat doen andere ondernemingen om zich te wapenen tegen cyberveiligheid? Met welke innovaties komen ze? Waarom vinden ze cyberveiligheid zo belangrijk? En hoe ervaren ze de cybersecurity verbetertrajecten?