Tools voor bedrijfshuisvestingsadvies

Lokale besturen ondersteunen ondernemers op verschillende domeinen. Ook in hun zoektocht naar een nieuwe passende bedrijfslocatie kan je hen de weg wijzen. 

Een ondernemer zoekt een locatie

De website bizLocator.be is uniek omdat deze gespecialiseerd is in het aanbod aan professioneel vastgoed in Vlaanderen. Tal van aanbieders zorgen voor een goed overzicht van zowel leegstaande winkelpanden en horecazaken, als kantoren, industriële loodsen, units in businesscenters en bedrijfsgronden. 

Er zijn ook al meer dan 50 gemeenten verspreid over Vlaanderen die bizLocator actief aanbieden op hun eigen website. Gemeenten die bizLocator niet actief wensen aan te bieden op hun eigen website, kunnen ook kiezen om een link te leggen naar bizLocator.be of naar bizLocator op de website van hun regio. Immers, daar wordt het aanbod in de volledige regio getoond terwijl op bizLocator.be het aanbod in geheel Vlaanderen wordt gevonden. 

Maar bizLocator is meer, het kan ook een tool in de adviesfunctie van de gemeente worden. Bij het begeleiden van ruimtezoekende bedrijven is een overzicht van beschikbare panden en percelen in jouw gemeente of regio cruciaal. Een dergelijke lijst actueel houden vergt echter een vrij grote inzet van middelen. bizLocator kan je hierin een helpende hand bieden omdat het aanbod automatisch bij de vastgoedmakelaars en andere aanbieders van professioneel vastgoed wordt gehaald. Wanneer vele ondernemers bizLocator gebruiken, krijg je ook een beter zicht op de vraag naar bedrijfslocaties in je gemeente. Een zicht op het aanbod en de vraag zijn nuttige gegevens om het lokaal bedrijfshuisvestingsbeleid mee vorm te geven of besluitvorming te onderbouwen. bizLocator biedt ook handige statistieken aan. 

Daarenboven wordt in bizLocator volop gewerkt aan de verbinding tussen de zoekende ondernemer en de gemeente. De zoekende ondernemer kan o.a. via bizLocator in contact komen met de gemeente.

Kaart met deelnemende besturen
Deelnemende besturen aan bizLocator

Een ondernemer zoekt een industriegrond

Neem een kijkje op het GIS-bedrijventerreinen. In het GIS-bedrijventerreinen wordt onder meer de beschikbaarheid van percelen op bestaande bedrijventerreinen bijgehouden. Daarnaast wordt ook getoond op welke locaties in de toekomst bedrijventerreinen zullen aangelegd worden. Momenteel wordt gewerkt om ook de beschikbare percelen toe te voegen aan bizLocator. 

Een ondernemer zoekt een businesscenter

Ben je op zoek naar een professionele werklocatie voor een (startend) bedrijf, zoek dan ook in de verschillende formules van businesscenters en bedrijfsverzamelgebouwen. Een aantal businesscenters, waar momenteel ruimte beschikbaar is, zijn eveneens opgenomen in bizLocator