Wijzigingen aan Vlaamse steun voor ondernemers (crisis)

Sportclubs die te kampen hebben met stijgende energiefacturen kunnen nog tot uiterlijk 15 februari 2023 een subsidie aanvragen via de sportfederatie. Sport Vlaanderen voorziet tevens sportnoodleningen van maximum € 1 miljoen (intrestvoet 1%) voor sportclubs, sportfederaties of sportgerelateerde rechtspersonen (in samenwerking met de daarmee verbonden sportclub of erkende sportfederatie). Aanvragen kan vanaf 1 februari 2023 tot en met 31 december 2024 via een online platform. Meer informatie op www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-energiecrisis.

In het kader van de energiecrisis heeft ook de Vlaamse Regering een steunpakket voor ondernemingen uitgewerkt: 1. Steunpakket energiekosten: Er zal steun worden voorzien voor ondernemingen die in 2021 minstens € 7.500 aan energie-uitgaven hadden. Ook voor meer energie-intensieve bedrijven zal er steun worden voorzien. Er gelden echter strikte voorwaarden om een beroep te kunnen doen op deze steun. 2. De overbruggingslening is momenteel beschikbaar voor Vlaamse kmo’s die liquiditeitsnoden hebben naar aanleiding van de Oekraïnecrisis. Naar aanleiding van deze nieuwe crisis zal deze lening worden uitgebreid door het maximale ontleenbare bedrag voor kmo’s op te trekken tot € 750.000. Parallel wordt een nieuwe, uitgebreidere variant van de overbruggingslening uitgewerkt. Die lening zal ook voor grote ondernemingen beschikbaar zijn, en toelaten om tot maximaal € 2 miljoen te ontlenen met een looptijd van 6 jaar. Meer informatie in dit nieuwsbericht Bedrijven krijgen steun voor hoge energiekosten en energietransitie. Deze steun is nog niet operationeel. We houden je op de hoogte via de nieuwsbrief van VLAIO en de nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.  

Toerisme Vlaanderen lanceerde op 15 maart 2022 reeds 3 thematische relance-oproepen waarvoor je nog kan indienen tot 15 mei 2022. Op 25 maart 2022 werden nu ook de volgende oproepen gelanceerd: Culinaire belevingen, Vlaanderen Natuurlijk! en Vlaamse Meesters. Indienen voor deze oproepen kan tot 25 juni 2022. Meer informatie op de website van Toerisme Vlaanderen Relanceoproepen.

Toerisme Vlaanderen zal in het kader van het relancebeleid 5 thematische relance-oproepen lanceren. 1. Op 15 maart 2022 werden reeds volgende oproepen gelanceerd: 1.1 Relance-oproep voor Recreatief en Sportief fietsen met focus op belevingselementen en multifunctionele servicepunten langs de icoonfietsroutes en de ‘Cycling in Flanders’ routes (deadline 15 mei 2022). 1.2. Relance-oproep voor Bierbeleving zal inzetten op kwalitatieve bezoekersbelevingen bij brouwerijen (deadline 15 mei 2022). 2. In de tweede helft van april 2022 volgen er nog 3 oproepen: 2.1. Relance-oproep voor Natuur met de focus op belevingsvolle pleisterplaatsen en multifunctionele servicepunten voor wandelen, het inrichten van onthaalpunten bij de boer en het ontwikkelen van recreatieve vaarroutes. 2.2. Relance-oproep voor Vlaamse Meesters zal enerzijds inzetten op nieuwe bezoekersbelevingen en anderzijds op tentoonstellingen en evenementen. 2.3. Relance-oproep voor Culinaire belevingen zal inzetten op belevingsprojecten die focussen op typische Vlaamse producten (witloof, witte asperge, grijze Noordzeegarnaal, praline/chocolade, Brusselse wafel, Belgische frieten, speculaas, appel, peer, cuberdon). Zie rubriek Sectorale steun van deze maatregel.

Om de vierde coronagolf te overbruggen, worden er momenteel drie steunmaatregelen uitgewerkt: 1. Via het Vlaams Beschermingsmechanisme 11 zullen bepaalde sectoren (o.a. eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs, …) terug steun kunnen aanvragen ingevolge de sterke exploitatiebeperkingen. 2. Net zoals in 2020 wordt voor 2021 een Globalisatiemechanisme uitgewerkt voor gezonde bedrijven die ten gevolge de coronamaatregelen zware omzetverliezen van meer dan 60% over het ganse jaar hadden. 3. De overbruggingslening richt zich op investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook op de financiering voor het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals handelshuur. Deze 3 maatregelen zullen pas operationeel worden in 2022. We houden je op de hoogte via de nieuwsbrief.