Projecten voor primaire preventie van burn-out op het werk

Laatst gewijzigd op 2 dec 2019 (Alle wijzigingen)
Geen aanvraag meer mogelijk

Samengevat

Voor wie
ondernemingen en sectorale fondsen
Voor wat
pilootprojecten ter preventie van burn-outs
Subsidies (via oproep)
€ 8000 per project

Wat houdt de maatregel in

Ondernemingen en sectorale fondsen die werken rond primaire preventie van burn-out kunnen subsidies ontvangen voor de uitwerking van pilootprojecten.

Het gaat om een initiatief van de sociale partners. De projecten worden gefinancierd door de bijdragen die de ondernemingen storten voor de risicogroepen. De sociale partners werken voor dat initiatief nauw samen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. 

De subsidieaanvragen konden bij de Nationale arbeidsraad worden ingediend tussen 1 juni en 31 juli 2019. 

Wie komt in aanmerking

De oproep staat open voor alle ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de regelgeving inzake de risicogroepen vallen, ongeacht hun grootte of bedrijfssector.
Een aantal instanties worden uitgesloten, onder meer het leger en de federale en lokale politie (volledige lijst op 
www.cnt-nar.be/Dossier-NL-burnout.htm). Verschillende ondernemingen mogen ook samen een subsidie aanvragen. De aanvraag wordt dan wel ingediend door een hoofdonderneming.

De sectoren kunnen eveneens een subsidie voor een pilootproject aanvragen. Het paritair (sub)comité moet dan wel instemmen met het project. De sectorale fondsen worden als dusdanig niet als aanvragers beoogd maar kunnen in de aanvraag wel als instelling die verantwoordelijk is voor het project worden aangegeven. De subsidie zal daarbij rechtstreeks aan het fonds worden gestort.

Wat komt in aanmerking

De ondernemingen dienen op basis van een snelle en duidelijke situatieschets concrete knel- en verbeterpunten in kaart te brengen. Op basis hiervan dienen ze werkpunten op te stellen. De acties kunnen vervolgens bijvoorbeeld de vorm aannemen van bewustmaking, opleiding, intentieverklaring, cultuur van vertrouwen, expertise, groepsproject en ontwikkeling van een bepaalde aanpak. Nadien dient er een evaluatie te volgen.

De projecten dienen de primaire preventie van burn-out tot doel te hebben. Ondernemingen moeten ook beroep doen op een projectbegeleider. Dit is een organisatie of begeleider die ervaring en expertise heeft met deze problematiek. Daarnaast moet de actie betrekking hebben op het geheel van de organisatie en moeten alle partijen betrokken worden. Het moet tenslotte ook om een nieuw project gaan.

Een volledig overzicht van de criteria is beschikbaar op de website van de Nationale Arbeidsraad.

Omvang steun

Het forfaitaire bedrag van de subsidie bedraagt € 8.000 per project. Voor projecten ingediend door een paritair (sub)comité kan dat bedrag maximaal drie keer hoger zijn. Een aanvrager kan er ook steeds voor kiezen om meer kosten te maken voor een bepaald project en zelf een deel bij te dragen.

Aanvraagprocedure

De aanvraagformulieren zijn op deze website terug te vinden: www.preventburnout-nar-cnt.be. Op www.cnt-nar.be/Dossier-NL-burnout.htm zijn modellen van aanvraagformulieren terug te vinden, om de aanvraag voor te bereiden en succesvol in te vullen. Het elektronische aanvraagformulier kan immers niet worden bewaard en dient in één keer ingevuld te worden. 

In 2018 liep er ook reeds een oproep rond pilootprojecten. Projectbegeleiders die toen al een aanvraag indienden, hoeven dit in 2019 niet opnieuw te doen.

De subsidieaanvragen konden worden ingediend tussen 1 juni en 31 juli 2019.

De geselecteerde projecten lopen een jaar en zullen van 1 december 2019 tot ten laatste 30 november 2020 uitgevoerd worden.